Anexarea Crimeei. UE a adăugat 12 oficiali ruși și ucraineni pe lista celor vizați de sancțiuni

Data publicării:
steag UE ec-5.europa.eu

Va urma o suspendare a relaţiilor politice cu Moscova, pentru că era programată o reuniune UE-Rusia, care nu mai poate avea loc în aceste condiţii”, a spus Francois Hollande, preşedintele Franţei.

A fost prima decizie luată de oficialii europeni care s-au adunat la Bruxelles. Anunţul a fost făcut înainte de începerea Consiliului European, iar tonul, cel puţin la prima vedere, pare tot mai agresiv.

Europa este, totuşi, în imposibilitatea de a sancţiona mai dur Kremlinul. Multe state membre ale Uniunii Europene, precum Estonia şi Lituania, depind de gazul rusesc.

De suferit ar avea şi Marea Britanie. O plecare a societăților ruse ar arunca în colaps centrul financiar al Regatului Unit.

Franţa nu dă nici ea semne că vrea măsuri mai dure împotriva Moscovei, fiindcă îi e teamă că va pierde contractul de vânzare a două nave militare Mistral către armata rusă. Moscova a dat de înţeles că nu va sta cu mâinile în sân în cazul în care sancţiunile occidentalilor vor continua.

Un prim semnal este creşterea pretului gazului pentru Ucraina.

De la 1 aprilie, Kievul va plăti cu o sută de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaz pe care o cumpără de la ruşi.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri