Angela Merkel e pregătită să guverneze cu social-democrații

Data actualizării: Data publicării:
Bundestag Debates Third EU Greece Aid Package
BERLIN, GERMANY - JULY 17: German Chancellor Angela Merkel speaks during debates prior to a vote over the third EU financial aid package to Greece at an extraordinary session of the German parliament, the Bundestag, on July 17, 2015 in Berlin, Germany. The Bundestag is among several European parliaments that must vote on whether to allow negotations over the aid package that will help Greece to avert state bankruptcy and shore up the Greek banking system. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Cancelarul german, Angela Merkel, a anunțat că este pregătită de negocieri serioase cu social-democraţii pentru formarea unui guvern, informează news.ro.

Bundestag Debates Third EU Greece Aid Package
Angela Merkel / FOTO: Gulliver / Getty Images

„Suntem pregătiţi să angajăm discuţii cu SPD”, a declarat Merkel după ce a obţinut undă verde de la Uniunea Creştin Democrată (CDU) să propună negocieri Partidului Social Democrat (SPD), împreună cu care a guvernat deja în două rânduri, în perioada 2005-2009 şi apoi din 2013 până în prezent.

Această alianţă este singura posibilă în vederea formării unei majorităţi în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului) după alegerile legislative de la 24 septembrie, în urma eşecului unei încercări de a forma o coaliţie între conservatori, liberali (FDP) şi Verzi.

„Există acum o propunere de negocieri, noi o luăm în seios”, a spus cancelarul în exerciţiu.

Contextul internaţional şi european este necesar, în opinia sa, să determine partidele germane să acţioneze rapid.

„Există aşteptări mari în Europa, la probleme urgente”, a subliniat ea.

Europenii aşteaptă ca Berlinul să se poziţioneze şi să tragă concluzii după propunerile preşedintelui Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker şi ale şefului statului francez cu privire la relansarea proiectului european.

Emmanuel Macron a propus reforme ale zonei euro, şi anume să se înfiinţeze un minister al Finanţelor şi un buget ale zonei euro, o idee foarte controversată în Germania.

Uniunea Europeană (UE) este îngrijorată de o blocare a vieţii politice germane în contextul în care are deja de a face cu negocieri pe tema Brexitului.

„De aceea, şi din cauza conflictelor în Orientul Mijlociu, din cauza situaţiei din Rusia, în Statele Unite, este bine, cred eu, ca Germania să fie în măsură să acţioneze”, a adăugat Merkel.

Ea urmează să se întâlnească pentru prima oară joi seara cu liderul social-democrat Martin Schulz, în biroul şefului statului Frank-Walter Steinmeier, care joacă rolul de mediator.

Schulz a refuzat mult timp orice refacere a alianţei partidului său cu conservatorii în cadrul Guvernului în exerciţiu, însă şi-a schimbat poziţia în urma unor presiuni.

Potrivit unui sondaj publicat duminică de Bild, 52% dintre germani se pronunţă în favoarea acestei formule.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri