A. Merkel: Mai multe acorduri pentru expulzarea imigranţilor

Data actualizării: Data publicării:
Gipfeltreffen, Migration entlang der Balkanroute
Am 24. September 2016 fand das Gipfeltreffen, Migration entlang der Balkanroute im Bundeskanzleramt statt.

Cancelarul german declară că Europa trebuie să își accelereze lupta împotriva imigrației ilegale. Iar acest lucru se poate face prin înmulțirea acordurilor de expulzare în țările de origine a celor cărora li se respinge dreptul de azil.

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: "Ţelul nostru trebuie să fie oprirea, pe cât posibil, a imigraţiei ilegale. Există un consens că implementarea acordului UE - Turcia este foarte importantă. Am transmis Italiei că vom lua parte la programul de relocare, cu câteva sute de cazuri lunar. Am făcut o ofertă asemănătoare şi Greciei. Fiindcă sunt atât de mulţi refugiaţi, bineînţeles că trebuie să participe toate statele membre, nu doar cele aflate pe ruta balcanică."

Gipfeltreffen, Migration entlang der Balkanroute
Foto: Andy Wezel/BKA

„Vrem să stopăm imigrația clandestină, respectându-ne în același timp responsabilitățile umanitare”, a declarat Angela Merkel la finalul unei reuniuni la care au luat parte reprezentanții statelor de pe „Ruta Balcanică”, scrie Agerpres.

„Este necesar să semnăm acorduri cu țări terțe, în special din Africa, dar și cu Pakistan și Afganistan, pentru a deveni clar că persoanele care nu au dreptul să rămână în Europa sunt trimise înapoi, în țările lor de origine”, a explicat cancelarul german.

Premierul grec Alexis Tsipras a pledat pentru solidaritate europeană față de țara sa, unde circa 60.000 de imigranţi sunt blocați încă din martie. În replică, Angela Merkel a reproşat faptul că sistemul de relocalizare în Uniunea Europeană a refugiaților ajunși în Grecia și Italia este „prea lent”.

Îngrijorat de riscul ca acordul cu Ankara să cadă, iar afluxul de imigranți spre insulele grecești să se reia, premierul elen a insistat ca UE să își respecte angajamentele față de Turcia. El a cerut respectarea uneia dintre principalele condiţii puse de Turcia – liberalizarea rapidă a regimului vizelor.

Premierul ungar Viktor Orban a revenit asupra unei recente propuneri. El susţine că Uniunea Europeană trebuie să organizeze o tabără uriaşă în Libia, unde să fie procesate cererile de azil ale migranţilor. Cu o zi în urmă afirmase că refugiaţii trebuie duşi, toţi, pe o insulă.

Reuniunea de la Vienna a fost găzduită de cancelarul Austriei, Christian Kern, şi la ea au participat, alături de Angela Merkel, premierii din Albania, Bulgaria, Grecia, Croaţia, Macedonia, Serbia, Slovenia şi Ungaria. România a fost reprezentată de ministrul de Interne, Dragoş Tudorache. De la Bruxelles au venit preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi Comisarul pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri