Hărțuirea stradală și avansurile sexuale, infracțiuni motivate de ură

Data actualizării: Data publicării:
hartuire stradala

O comunitate din Anglia a inclus, în premieră, acțiunile derivate din misoginism drept „infracțiuni motivate de ură”. Hărțuirea stradală, avansuri sexuale nedorite, agresiuni fizice sau verbale, precum și folosirea telefonului mobil pentru a trimite mesaje nedorite sau pentru a face fotografii fără consimțământul persoanei sunt considerate de Poliția din Nottinghamshire drept „infracțiuni motivate de ură”, relatează Independent.

hartuire stradala

Astfel, Poliția din Nottinghamshire definește infracțiunile motivate de ură misogine drept „incidente împotriva femeilor care sunt motivate de atitudinea unui bărbat față de o femeie, și includ un anumit comportament al bărbaților față de femei pentru simplul motiv că sunt femeie”.

Planurile pentru introducerea acestor măsuri au început în vara anului 2014, când polițiștii s-au întâlnit cu activiste pentru drepturile femeilor și cu angajații de la Centrul pentru femei din Nottingham. Polițiștii au ascultat mai multe mărturii de la femei care au fost hărțuite și agresate pe străzile orașului în ultimii ani.

„Angajamentul Poliției din Nottinghamshire de a trata cu seriozitate infracțiunile motivate de ură misogine trebuie salutat și replicat la nivel național. Femei și fete se confruntă cu un val de abuzuri și hărțuiri zi de zi. Legea noastră trebuie să transmită un mesaj clar că acest lucru nu este acceptabil. Este o infracțiune”, a spus directorul unei organizații care luptă pentru drepturile femeilor, Sam Smethers.

De asemenea, șefa Poliției din Nottighamshire, Sue Fish, a precizat că forțele de ordine sunt hotărâte să combată misoginismul „în toate formele lui”.

Lucrurile cu care se confruntă femeile, zi de zi, sunt absolut inacceptabile și pot fi foarte dureroase. Este un aspect foarte important din măsurile împotriva infracțiunilor motivate de ură ale Poliției din Nottingham, care va face acest oraș mai sigur pentru femei. Încurajăm toate persoanele care sunt afectate să ne contacteze fără ezitare”, a spus Sue Fish.

Poliția din Nottighamshire a atras atenția că violența domestică nu va fi inclusă în această categorie deoarece deja există proceduri prin care aceste cazuri sunt tratate.

În mai 2015, organizația Hollaback! și Universitatea Cornell au dat publicității un studiu realizat la nivel internațional despre hărțuirea stradală. Potrivit studiului,  90% dintre femeile din Marea Britanie au fost țintele hărțuirii încă de înainte de a împlini vârsta de 17 ani.

Dacă Nottinghamshire este prima regiune din Anglia în care misoginismul este inclus în categoria infracțiunilor motivate de ură, unele țări europene au deja legi privind această chestiune. Anul trecut, Portugalia a incriminat hărțuirea sexuală verbală, scrie Washington Post

De asemenea, în 2014, Belgia a incriminat anumite acțiuni din spectrul hărțuirii sexuale, chiar dacă au loc în spațiul virtual, și pot fi pedepsite cu până la un an de închisoare. Potrivit legii belgiene este o „infracțiune să faci gesturi sau declarații care au drept scop evident să exprime disprețul pentru o persoană sau multe de un alt gen pornind de la ideea că genul lor îi face inferiori sau îi reduce la statutul de obiect sexual, ceea ce reprezintă un atac la demnitatea lor”. În legea belgiană sunt incluse și jignirile adresate bărbaților.

Legea a fost adoptată după ce o cineastă belgiană a înregistrat cu camera ascunsă ce se întâmplă atunci când iese pe stradă. Clipul rezultat a dus la o dezbatere aprinsă în Belgia.

Un clip similar a fost filmat în SUA și, de asemenea, a dus la o dezbatere națională cu privire la hărțuirea stradală. În SUA, multe state au penalități adiționale pentru infractorii care și-au ales victime în funcție de rasă, etnie, religie și gen. La nivel federal, FBI definește crimele motivate de ură drept „acele infracțiuni împotriva unei persoane sau proprietate motivată parțial sau total de prejudecata unei persoană față de alte rase, etnii, persoane de alt gen, religie sau orientare sexuală, sau față de persoanele cu dizabilități”.

În România, hărțuirea este incriminată în Codul penal și poate fi pedepsită cu până la șase ani de închisoare sau amendă. Hărțuirea este considerată „infracțiune contra libertății persoanei”. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În Codul penal anterior era incriminată doar hărțuirea sexuală, dar acum tot hărțuire este considerată și efectuarea de apeluri telefonice sau comunicări prin mijloace de transmitere la distanță, care, prin frecvență sau conținut, îi cauzează o temere unei persoane. Pedeapsa scade în aceste cazuri, astfel că infractorii vor primi închisoare de la o lună la trei luni sau doar o amendă.

Cetățenii care se simt urmăriți pot depune o plângere penală împotriva celor care îi hărțuiesc. 

Organizația Hollaback! colecționează și publică mărturii despre hărțuirea stradală pe blogul http://romania.ihollaback.org/. De asemenea, organizația vrea să prezinte publicului datele „cu scopul de a determina martorii, membrii comunității și oamenii legii să acționeze” împotriva hărțuirii stradale.

Hollaback! este o mișcare care și-a propus să elimine hărțuirea stradală, o formă de violență sexuală în spațiul public. 

Numele provine de la o expresie urbană folosită în S.U.A., care desemnează o ripostă sau o reacție promptă la un atac, fie că aceasta este o plângere legală, o mărturie postată pe un blog sau o confesiune către prieteni sau către familie.

Potrivit organizației Hollaback!, hărțuirea stradală este „comportamentul sexual sau care aduce prejudicii, prin care se acordă atenție nedorită unei alte persoane într-un spațiu public, aceasta nefiind confortabilă cu atenția primită. Elementul de bază ce caracterizează toate formele de violență sexuală, inclusiv de hărțuire stradală, este absența consimțământului”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri