Apple, investiții de 2 miliarde de dolari în Uniunea Europeană

Data publicării:
APPLE PROFIT RECORD GETTY

Apple va construi cu 2 miliarde de dolari două uriaşe centre de date. Unul în Irlanda şi altul în Danemarca. Centrele, în care vor fi ţinute serverele ce găzduiesc servicii precum iTunes şi iCloud, vor reprezenta două dintre cele mai mari investiţii directe făcute vreodată de Apple în Uniunea Europeană şi ar putea genera câteva sute de locuri de muncă.

Compania americană încearcă să îşi repare astfel imaginea după ce a fost acuzată atât în Uniunea Europeană, cât şi în Statele Unite, că se foloseşte de Codul fiscal din Irlanda ca să evite plata taxelor pe ambele maluri ale oceanului.

Divizia irlandeză a Apple este cea care gestionează rezervele valutare de 137 de miliarde de dolari ţinute de companie în afara Statelor Unite. Din aceşti bani va fi făcută investiţia de două miliarde de dolari din Europa.

În schimb, banii pe care Apple îi are în interiorul Statelor Unite vor fi investiţi într-unul dintre cele mai importante proiecte din istoria companiei. Apple vrea să producă o maşină electrică şi ar putea să o lanseze în 2020.

Deşi acest plan nu a fost încă anunţat oficial, pare să fie confirmat de un proces intentat de curând de A123 Systems, o companie americană care produce baterii pentru automobilele electrice şi care spune că Apple duce o campanie agresivă de racolare a inginerilor săi.

„Apple se străduieşte să atragă oameni talentaţi nu doar de la producătorul de baterii A123, dar au atras şi de la Tesla, au racolat oameni şi de la Mercedes Benz şi alţi producători auto. Aşa că este clar că fac tot posibilul să aducă tot mai mulţi angajaţi talentaţi”, afirmă Alec Gutierrez, analist auto Kelley Blue Book.

Informaţiile privind încercarea celor de la Apple de a atrage oameni de la producătorul de maşini electrice Tesla au fost până acum contradictorii.

Reuters şi Business Insider au scris de curând, pe surse, că foarte mulţi angajaţi părăsesc Tesla şi se mută la Apple. Dar, pe de altă parte, Elon Musk, fondatorul şi directorul Tesla, spune că angajaţii săi au refuzat ofertele venite din partea Apple, deşi gigantul IT le oferea o primă de instalare de 250.000 de dolari şi o majorare salarială de 60%.

Deşi este dominată în continuare de Tesla, piaţa maşinilor 100% electrice este atacată şi de modelele pregătite de companiile auto convenţionale, dar şi de Google, care a prezentat anul trecut un micuţ vehicul care se conduce singur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri