Arseni Iaţeniuk, prim-ministru Ucraina: Scopul lui Putin este să elimine Ucraina, în pofida armistiţiului din est

Data publicării:
ucraina 13.09

 

"Scopul lui Vladimir Putin vizează nu doar regiunile (separatiste din est) Doneţk şi Lugansk, el vrea să ia întreaga Ucraină" şi să "o elimine ca stat independent", a declarat premierul uccrainean.

"El (Putin) nu poate să accepte ideea că Ucraina face parte din familia europeană, vrea să restaureze Uniunea Sovietică", a adăugat Iaţeniuk, în contextul în care Kievul va ratifica marţi Acordul istoric de Asociere cu UE, concretizând astfel îndepărtarea de tutela rusă.

În opinia sa, viitoarea etapă este crearea unui "culoar" care să asigure o legătură între Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de către Rusia în martie, şi care va trece prin mai multe regiuni din sudul Ucrainei.

Iaţeniuk a subliniat că este "prematur" să se vorbească despre o soluţionare, după opt zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu semnat de Kiev cu separatiştii proruşi, cu participarea Rusiei şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Ideea de a avea un acord bilateral (de pace) cu Rusia nu este cea mai bună. Eu susţin aşa-zisul format de la Geneva, cu Statele Unite, UE şi Rusia. Nu suntem suficient de puternici să purtăm negocieri bilaterale cu Rusia", a adăugat el, după opt zile de la intrarea în vigoare a unui armistiţiu încheiat la Minsk.

Citeşte şi Sancţiunile Occidentului nu îngrijorează Rusia

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că înarmează insurgenţii proruşi şi că a trimis trupe din armata rusă în estul Ucrainei, ceea ce Moscova dezminte.

Ideea armistiţiului încheiat la Minsk "este să oprească masacrul" în conflictul care durează de cinci luni, în care au fost omorâte peste 2.700 de persoane, a declarat premierul ucrainean.

"Aş fi fericit ca pacea să se instaleze în ţara mea, dar întrebarea este cu ce preţ", a subliniat el.

"Ne vom bate pentru ţara noastră şi pentru independenţa noastră", a conchis Iaţeniuk.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri