Atacul de la Berlin, revendicat de ISIS. Bărbatul reținut luni seara a fost eliberat

Data actualizării: Data publicării:
Lorry Drives Through Christmas Market In Berlin
Foto: Gulliver-Getty Images

Este vorba despre refugiatul pakistanez reținut luni seara și despre care s-a crezut inițial că este autorul atacului de la Târgul de Crăciun. Atacul a fost revendicat de organizația teroristă Stat Islamic.

ACTUALIZARE. Atacul a fost revenidicat de organizația teroristă Stat Islamic, potrivit Reuters. Mesajul a apărut pe site-ul agenției de știri a ISIS.

Atacatorul a executat misiunea ca urmare a îndemnului de a ataca cetăţeni din ţări ale coaliţiei”, se arată în mesajul de revendicare.


 

Bărbatul a fost eliberat deoarece procurorii consideră că nu există suficiente dovezi împotriva sa.

Autoritățile din Germania au recunoscut astăzi că cetăţeanul pakistanez reţinut luni la Berlin nu este atacatorul care a intrat cu camionul în mulţimea adunată în piaţa de Crăciun și că adevăratul făptuitor este în libertate. Nu se știe nici măcar dacă este bărbat sau femeie.

Este posibil ca un atacator periculos să fie încă în libertate şi, bineînţeles, oamenii sunt îngrijoraţi. Cred că oamenii care locuiesc în acest oraş ar trebui să fie vigilenţi”, a spus Peter Frank, procurorul general al Germaniei.

Atacul, petrecut luni seara la Târgul de Crăciun de la Berlin, este asemănător celui de la Nisa, comis chiar de Ziua Națională a Franței, în 14 iulie. Un tir a intrat cu viteză în mulţimea care se distra la târgul din centrul Berlinului. 12 oameni au fost ucişi şi alţi 48 răniţi. Printre victime este şi şoferul polonez al tirului, care a fost luat ostatic şi apoi ucis de atacator.

Teroarea s-a dezlănţuit la târgul de Crăciun de lângă Biserica memoriala Kaiser Wilhelm puțin după ora locală 20:30. Locul era plin cu sute de oamerni, localnici şi turişti. Târgul era amenajat pe o stradă din centrul oraşului. Camionul de 20 de tone a venit cu viteză şi a izbit tot în cale.

A fost îngrozitor ce am văzut acolo. Exact ca în imaginile de la Nisa. Am văzut căsuţe distruse, oameni răniţi pe asfalt şi alţi oameni care le acordau îngrijiri. Am văzut multe sticle distruse, lichide, nu ştiu dacă era vin roşu sau sânge. Am văzut oameni pe jos, sub camion, a fost oribil, haotic”, spune Jan Hollitzer, editor adjunct Berliner Morgenpost.

„Camionul cu numere de Polonia a venit cu viteză spre zona târgului de Crăciun. A trecut pe aici şi a lovit în plin atât gherete, cât şi oameni”, relatează Alina Mărculescu Matiş , trimis special Digi24 la Berlin.

Pe o distanţă de aproape 80 de metri, camionul morţii a spulberat zeci de oameni, a dărâmat căsuţe şi pomi de Crăciun. Bărbatul aflat la volan nu a avut nicio secundă intenţia să frâneze, din contră, pe măsură ce înainta mărea viteza.

A trecut pe lângă noi, pe mine m-a ratat cu vreo trei metri. S-a apropiat de intrare, a lovit barierele şi a trecut mai departe. Am vorbit cu doi oameni care zăceau pe jos cu picioarele rupte, dar care erau bine. Am văzut un bărbat târât cu sânge pe faţă”, spune un turist.

„Am fost doborâtă de o căsuță fărâmată. M-a trântit la pământ. Abia mai târziu mi-am dat seama că pe jos se aflau mulți oameni care nu se mai mișcau”, povestește o supraviețuitoare a atacului.

Imediat la faţa locului au sosit zeci de ambulanţe şi echipe de intervenţie. Nu au fost suficiente pentru dezastrul de acolo.

Atmosfera era şocantă, chiar şi pentru oamenii noştri. Când au ajuns, foarte mulţi oameni aveau nevoie de ajutor, dar în prima fază aveam foarte puţin personal şi nu îi puteam ajuta pe toţi imediat”, spune Sven Gerling, purtător de cuvânt al pompierilor.

Suspectul a abandonat camionul şi a fugit pe jos. În cabina autovehiculului folosit în atac a fost găsit un cadavru. Era şoferul polonez pe care suspectul l-a ucis pentru a-i fura camionul.

„A fost înjunghiat şi împuşcat. Trupul său era în cabină, pe locul pasagerului. Ultimul contact cu şoferul a fost la ora 15:00 (16:00 ora României) când şi-a sunat soţia. Nu a putut vorbi, pentru că ea era la serviciu. A spus că îl va suna din nou, a sunat la 16:00 (17:00 ora României), dar nu l-a putut contacta”, spune Ariel Zurawski, patronul unei companii de transport din Polonia.

În primă fază, autorităţile au refuzat să facă orice precizare despre natura incidentului. La câteva ore de la sângerosul, oficialii au venit cu precizări.

„Pornesc de la premisa că a fost un atac de natură teroristă. Asta o dovedeşte modul în care a fost comis atacul, la care se adaugă locul şi obiectivul atacului, un loc plin de simboluri, ceea se regăseşte şi în modul în care acţionează organizaţiile teroriste”, a spus procurorul general al Germaniei.

Şi Angela Merkel a declarat că este cel mai probabil un atentat terorist. Cancelarul german spune că este inacceptabil ce s-a întâmplat.

La fel ca alte milioane de germani, sunt îngrozită, şocată şi nespus de întristată pentru tot ceea ce s-a întâmplat aseară în piaţa Breitscheidplatz din Berlin. Refuzăm să trăim într-o teamă care să ne paralizeze, indiferent cât de greu ne este acum”, a spus cancelarul Germaniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri