ACTUALIZARE. Crește bilanțul atacului din Londra. 5 morți

Data actualizării: Data publicării:
Firearms Incident Takes Place Outside Parliament
Foto: Gulliver/ Getty Images

Autorităţile britanice au făcut publică identitatea atacatorului care a ucis patru oameni şi a rănit alţi 40, dintre care doi români, miercuri, în centrul Londrei. Şeful poliţiei londoneze a anunţat că ancheta porneşte de la ipoteza că atacatorul, care a fost ucis de forţele de ordine, a fost inspirat de terorismul internaţional. Premierul britanic Theresa May a prezidat o reuniune de urgenţă a COBRA, organism de siguranţă naţională echivalent cu CSAT, care a decis să nu ridice nivelul alertei teroriste, aflat în acest moment la „sever". Atacul a fost revendicat de organizația teroristă ISIS. 

Firearms Incident Takes Place Outside Parliament
Foto: Gulliver/ Getty Images

ACTUALIZARE 23.22. Încă una dintre persoanele rănite în atac a decedat. Este vorba despre un bărbat de 75 de ani. Bilanțul crește astfel la cinci morți, incluzându-l și pe atacator.

ACTUALIZARE 20.00. Khalid Masood era cetăţean britanic, avea 52 de ani şi se afla în atenţia serviciilor de informaţii, dar nu pentru terorism ci pentru extremism şi violenţă. Avea mai multe pseudonime şi fusese arestat de mai multe ori, ultima oară în 2003.

Vă pot confirma că bărbatul era născut pe teritoriul britanic şi acum câţiva ani a fost anchetat de MI5 în cazuri de violenţă extremistă, era o figură cunoscută. Cazul lui a fost clasat şi nu se afla în prezent în atenţia serviciilor de securitate, nu au existat indicii despre intenţiile sale sau despre complot”, a spus premierul britanic, Theresa May.

ACTUALIZARE 17.50. Poliția londoneză a făcut public numele atacatorului. Este vorba despre Khalid Masood, în vârstă de 52 de ani.

ACTUALIZARE 14.21: Atacul de la Londra a fost revendicat de organizația teroristă ISIS. Informația apare pe unul dintre site-urile de propagandă ale grupării teroriste. Este un mesaj foarte scurt, în care ISIS își asumă responsabilitatea pentru atac și vorbește despre un „soldat al califatului”, adică atacatorul. Acesta este modul de operare al organizației, respectiv de a revendica atentate teroriste.


ACTUALIZARE 13.05: Apar primele detalii despre atacatorul de la Londra. Este vorba despre un cetățean britanic, care a fost, în trecut, în atenția serviciului de informații interne MI5 într-un caz de violență extremistă, ca element periferic în anchetă, a declarat premierul Theresa May.  Cel mai probabil a intrat în vizorul serviciilor de informații prin legătura lui cu alte persoane. 

De asemenea, prim-ministrul britanic a adăugat că nivelul de amenințare la adresa Marii Britanii este „sever” ceea ce înseamnă că există un pericol terorist.

Nu ne temem, iar hotărârea noastră nu se va clătina niciodată în faţa terorismului. Ne întâlnim aici, în cel mai vechi Parlament, pentru că ştim că democraţia şi valorile pe care le presupune vor triumfa întotdeauna. Aceste valori, libertatea de exprimare, libertatea, drepturile omului şi statul de drept sunt reprezentate aici, în acest loc, dar sunt împărtăşite de oameni liberi din toată lumea. Un terorist a venit într-un loc unde oameni de toate naţionalităţile şi culturile se strâng să sărbătorească ce înseamnă să fii liber şi şi-a vărsat furia fără discriminare împotriva unor bărbaţi, femei şi copii nevinovaţi. A“fost un atac împotriva oamenilor liberi din toată lumea”, a spus Theresa May.

Theresa May a spus că printre persoanele rănite se numără trei polițiști, dintre care doi sunt în stare critică, 12 cetățeni britanici, trei copii francezi, doi români, patru sud-coreeni, doi greci și câte un cetățean din Germania, Polonia, Irlanda, China, Italia și SUA.


ACTUALIZARE 12.00: Românca rănită în atacul terorist de miercuri de la Londra a fost transferată la un alt spital, unde i se pot face analize mai extinse asupra plămânilor, a spus ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, la Digi24. Femeia a suferit deja o intervenție chirurgicală, azi noapte, pentru îndepărtarea unui cheag de sânge care se localizase pe creier, dar are probleme critice în continuare la plămâni. 

„Probleme critice rămân cu funcția plămânilor, de aceea medicii au decis transferul ei la un alt spital din Londra, ceea ce sa- întâmplat în dimineața asta, acolo unde există infrastructura medicală necesară pentru investigații mai extinse asupra situației plămânilor. Starea ei rămâne în continuare critică. Familia se afla în drum spre Londra și urmează să îi acordăm familiei toată asistența necesară pentru a intra în legătură cu medicii”, a spus ambasadorul.

Dan Mihalache a adăugat că din informațiile Ambasadei cei doi români erau turiști la Londra, urmau să își sărbătorească ziua de naștere. De asemenea, ambasadorul a adăugat că a a avut o discuție cu premierul Sorin Grindeanu și ieri și azi dimineață și că Guvernul va da tot sprijinul necesar familiei. 


ACTUALIZARE 09.52: Poliția britanică a făcut șase razii în timpul nopții în Birmingham și a arestat șapte persoane în legătură cu atacul de miercuri de la Londra. Arestările vor continua, au anunțat autoritățile. 

Au fost efectuate percheziţii la şase adrese şi am arestat şapte persoane. Investigaţia la Birmingham şi în alte locuri din ţară continuă. Credem în continuare că acest atacator a acţionat singur şi s-a inspirat din terorismul internaţional. Să fiu clar, la acest moment nu avem informaţii specifice privind alte ameninţări la adresa publicului. Ancheta este în desfăşurare şi continuăm să ne concentrăm pe motivaţia, pregătirile şi complici de-ai atacatorului. Nu trebuie să permitem terorismului să aducă panica şi frica în oraşul nostru”, a spus Mark Rowley, comisar adjunct al Poliției din Londra.

Oficialul de la Scotland Yard a anunțat că patru persoane au murit în urma atacului, inclusiv agresorul, nu cinci cum a relatat presa. Victimele au mai multe naționalități. 

Autorităţile au anunţat că va fi sporit numărul de forţe de ordine pe stradă, dar şi în mijloacele de transport în comun pentru prevenirea unor astfel de incidente.


Deocamdată, autorităţile britanice vorbesc despre un incident terorist şi despre un unic atacator. Acesta a condus maşina pe podul Westminster şi a lovit zeci de oameni. Apoi a coborât şi, înarmat cu un cuţit, a forţat intrarea în Palatul Parlamentului. Primul poliţist care a încercat să-l oprească nu era înarmat şi a fost înjunghiat mortal.

„Acest incident îngrozitor a început când un unic atacator a intrat cu maşina în pietonii care traversau Podul Westminter, omorând doi oameni şi rănindu-i pe mulţi alţii, inclusiv trei poliţişti. Acest atacator, care era înarmat cu un cuţit, a alergat apoi spre Parlament, unde i-au opus rezistenţă poliţiştii care ne apără pe noi şi instituţiile noastre democratice. În mod tragic, un poliţist a fost ucis. Teroristul a fost şi el ucis”, a spus premierul Theresa May.

 

„Întâi, am auzit un zgomot. Apoi, am văzut o maşină scăpată de sub control care intra în pietoni. Am văzut ceva întins pe jos, pe o parte a drumului, iar pe partea celalaltă am văzut trupul cuiva. Mai departe părea să fie un alt cadavru”, a povestit un martor pentru BBC.

Întreg centrul metropolei a fost blocat complet de poliţişti înarmaţi până în dinţi, iar zona a fost împânzită de zeci de ambulanţe. Parlamentarii britanici, anunţaţi de incidentele care aveau loc în afara clădirii, au suspendat şedinţa.

Se pare că un poliţist a fost înjunghiat. Linişte! În acest moment suspend lucrările Camerei Comunelor! Lucrările sunt suspendate, dar vă rog, aşteptaţi aici!”, i-a anunțat parlamentarul David Lidington pe colegii săi.

La lucrările Parlamentului participa în acel moment şi premierul Theresa May. Şefa guvernului a fost scoasă rapid din clădire şi transportată de urgenţă într-un loc sigur. Parlamentarii au fost duşi în catedrala Westminster, unde au stat câteva ore. Nu au fost singurii care au aşteptat ca forţele de ordine să le permită să plece. Zeci de turişti au rămas la bordul London Eye, celebra roată din centrul Londrei.

„În acest stadiu nu voi comenta identitatea atacatorului, dar ipoteza noastră de lucru este că a fost inspirat de terorismul internaţional. Avem sute de poliţişti implicaţi în această anchetă, iar ei se concentrează pe motivaţia suspectului, pe pregătirea atacului şi asociaţii săi”, a explicat Mark Rowley, oficial Scotland Yard.

Conform AFP, atacatorul ar fi avut barbă şi ar fi fost îmbrăcat în haine de culoare închisă, probabil negre.

Presa străină a publicat imagini cu un bărbat care primeşte îngrijiri medicale şi care se presupune că ar fi atacatorul.

Citiți și: Atac terorist la Londra: 4 morți și 40 de răniți. Doi români printre victime

Londra | Parlamentarul care a încercat să salveze un poliţist şi-a pierdut fratele în atacul din Bali

Theresa May: A fost un atac terorist fără sens, bolnav

Mesajele liderilor politici români după atacul de la Londra

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri