Atac la Stockholm. Suspectul își anunțase planurile cu o zi înainte de atentat

Data actualizării: Data publicării:
Sweden Truck Crash
Foto: Agerpres

Cetățeanul uzbec în vârstă de 39 de ani, suspectat că ar fi intrat vinerea trecută cu camionul într-un grup de pietoni în centrul capitalei suedeze, își anunțase cu o zi înaintea atacului intenția, pe un site de discuții al simpatizanților grupării Stat Islamic, deplângând după atac faptul că a ucis 'prea puțini oameni', informează luni EFE. Totodată, individul, un solicitant de azil uzbec care primise ordin de expulzare, și-a mărturisit vinovăția și a recunoscut că făcea parte din gruparea teroristă Stat Islamic, potrivit presei suedeze, citată de agenția de presă spaniolă.

Sweden Truck Crash
Foto: Agerpres

Bărbatul a discutat cu alte persoane radicalizate, vorbitoare de limbă rusă, înainte și după atentat, prin intermediul aplicației de mesagerie ultrasecurizată Telegram, potrivit portalului rus Politonline.ru, care a publicat extrase ale acestor conversații după ce le-a obținut de la administratorii canalului Jihad, care operează în cadrul Telegram. Cu o zi înainte de atac, presupusul terorist ar fi luat legătura cu un cetățean tadjik radicalizat, pe care l-a anunțat despre intenția sa de a fura un 'vehicul de mari dimensiuni' pentru a-l folosi ca armă împotriva oamenilor. 'Mâine după-masă vreau să găsesc un vehicul de mari dimensiuni ca să calc cu el oameni', a scris presupusul atacator, pe un chat frecventat îndeosebi de tadjici cu simpatii față de Stat Islamic.

Individul, identificat de tabloidele suedeze Aftonbladet și Expressen drept Rakhmat Akilov, își întreabă 'colegul' tadjik 'cum se fabrică o bombă' și îi spune că are 'chibrituri, acetonă, gaz pentru arzător, arzătoare și cuie'. Discuția continuă și vineri, la câteva ore după atentat. La întrebarea 'ce faci?', uzbekul se plânge că a ucis prea puțini oameni: 'rău, am călcat doar câțiva în centrul Stockholmului, am pierdut controlul camionului'. Akilov susține că a înregistrat atacul și explică faptul că se află în aeroport și intenționează 'să fugă' din Suedia, iar tadjikul radicalizat îl îndeamnă să posteze înregistrarea video pe Telegram. În ciuda faptului că bărbatul a susținut în mesajul postat pe chat că era în aeroport, acesta a fost arestat vineri într-o suburbie din nordul Stockholmului, fiind reținut într-un magazin, unde se comporta 'ciudat', potrivit Aftonbladet citat de Agerpres.

'Am călcat cu mașina necredincioși', ar fi declarat Akilov, care ar fi susținut că a primit ordine direct de la Stat Islamic din Siria și a cerut încetarea bombardamentelor în această țară, a scris Aftonbladet, care nu citează surse. Potrivit sursei citate și a tabloidului Expressen, autoritățile confirmă doar că individul a sosit în Suedia în 2014 și că, doi ani mai târziu, după ce i-a fost respinsă solicitarea de azil, pe numele lui a fost emis un ordin de expulzare și era căutat de poliție de la sfârșitul lunii februarie. AFP relatează că bărbatul ar urma să fie pus sub acuzare cel mai târziu marți la prânz.

Ahlens, principalul lanț de supermarketuri suedez, și-a redeschis luni magazinul situat în zona pietonală a Stockholmului și care a suferit daune în timpul atacului. Compania suedeză anunțase inițial că va deschide magazinul duminică și că va vinde la jumătate de preț produsele afectate de fumul provocat în urma atacului, ceea ce a generat reacții puternice pe rețelele sociale, în care era criticată 'lăcomia' companiei. Ahlens a răspuns acestor critici exprimându-și într-o primă fază regretul pentru neînțelegere, dar și-a menținut decizia de a deschide și a vinde marfa la preț redus, făcând apel la 'valorile' sale, cum ar fi faptul că își desfășoară activitatea în spiritul 'dezvoltării durabile'. Însă, în cele din urmă, compania a făcut un pas înapoi și a amânat redeschiderea magazinului pentru ziua de luni.

'Ne-a orbit dorința noastră de a deschide rapid. Pledăm pentru o societate deschisă și (deschiderea magazinului — n.r.) era importantă pentru valorile noastre. Însă a fost o decizie greșită și deciziile greșite trebuie îndreptate', a declarat duminică pentru agenția TT directorul executiv al companiei, Gustaf Ahrn. Magazinul s-a deschis în cele din urmă luni, la ora locală 10:00 (08:00 GMT). 'Produsele care au suferit daune au fost retrase. Acum studiem posibilitatea de a le dona, de a le înapoia distribuitorilor sau, dacă va fi nevoie, de a le arunca', a anunțat compania Ahlens într-un comunicat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri