Atentatele din Bruxelles | Ce se știe după două luni

Data publicării:
GettyImages-516945892

La patru luni după atentatele din Paris, teroarea ajungea şi în capitala Europei. Puţin înainte de ora 8 dimineaţa, două explozii se produc la terminalul plecări al aeroportului internaţional Zaventem. Aeroportul este închis imediat şi nivelul de alertă teroristă este ridicat la treapta maximă.

Ministrul de Interne cere suspendarea circulaţiei metroului, dar ordinul nu ajunge la timp la conducerea companiei. La ora 9.11, o bombă explodează într-o garnitură de metrou la staţia Maelbeek, nu departe de instituţiile europene.

Fum, flăcări, oamenii ţipau. Aici era un domn foarte speriat, cu sânge pe faţă. Am mers de-a lungul zidului şi am ieşit pe acolo”, povestește Dominique Denoël, supravieţuitor al atentatelor.

Populaţia este sfătuită să nu iasă din case, transporturile în comun sunt întrerupte, iar poliţia şi armata împânzesc străzile.

În aceeaşi zi, presa difuzează fotografia a trei suspecţi suprinşi de camerele de supraveghere de la aeroport. Organizaţia teroristă Stat Islamic, spre care se îndreptau oricum toate bănuielile, revendică oficial atentatele.

Ancheta dezvăluie că au existat doi kamikaze la aeroport şi unul la staţia de metrou. Toţi aveau legături cu autorii atentatelor de la Paris. Bărbatul cu pălărie şi ochelari, surprins la aeroport, devine cel mai căutat om din Europa şi este arestat pe 8 aprilie.

Un al doilea bărbat, a cărui prezenţă este semnalată la metrou şi care a aruncat o bombă într-o toaletă, este şi el arestat. Ancheta scoate la iveală şi deficienţe grave ale serviciilor de securitate belgiene, care au ignorat avertismente ale partenerilor străini cu privire la unii dintre autorii atentatelor.

„De atunci, urc întotdeauna în ultimul vagon al trenului. Mă uit la oamenii din jur, mă întreb dacă trebuie să-mi fac griji sau nu”, mai spune Dominique Denoël.

După două luni, aproape jumătate din locutorii capitalei belgiene încă nu se simt în siguranţă, iar o treime evită deplasările cu metroul şi avionul.

Nici străinii nu se mai înghesuie să vină la Bruxelles: rata de ocupare a hotelurilor a scăzut cu 20-30% după atentate.

Ca să recâştige încrederea propriilor locuitori şi pe cea a turiştilor, Guvernul belgian va investi 66 de milioane de euro pentru securitatea transporturilor publice şi în campanii de imagine.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri