Atentatul de la Nisa. Ce se știe până acum

Data publicării:
atentat nisa twitter 2-1

 Foto: Twitter

Ceea ce se știe până acum este că teroarea a început, joi, în jurul orei 22.30-23.00, în timp ce mii de oameni urmăreau spectacolul de artificii de pe faleza din Nisa, cu ocazia Zilei Naționale a Franței.

În timp ce oamenii se bucurau de sărbătoare pe Promenade des Anglais un camion alb a accelerat și a început să intre în mulțime. Martorii au povestit că șoferul conducea camionul în zig-zag și că nu s-a oprit decât după doi kilometri, când a și fost anihilat de forțele de ordine, scrie BBC News.

De asemenea, șoferul a și împușcat oameni din mulțime până să fie el însuși împușcat mortal de forțele de ordine.

Atacatorul, un bărbat de origine tunisiană

Șoferul a fost identificat de forțele de ordine ca fiind un bărbat de 31 de ani de origine tunisiană. Autoritățile au mai precizat că bărbatul era în vizorul lor pentru diverse infracțiuni dar nu de natură teroristă.

Bărbatul a fost identificat după actele de identitate găsite de polițiști în camion.

În camion, polițiștii au găsit grenade și arme false.

Inițial nu s-a știut dacă a acționat singur. Au circulat zvonuri, care s-au dovedit a fi false, că au fost luări de ostatici în două hotele de lângă faleză.

Reacția autorităților

În jurul orei 24.30, presa a început să dea publicității bilanțul provizoriu al victimelor. Se vorbea de zeci de morți și tot atâția răniți. După anihilarea atacatorului, la fața locului au ajuns zeci de ambulanțe și elicoptere care au transportat victimele la spital.

Victimele au fost trimise la Spitalul Universitar din Nice. Spitalul a declanșat planul de criză pentru situații excepționale și a publicat numărul de telefon 00 33 (0)4 93 72 22 22 la care familiile victimelor se pot interesa de cei dragi, conform BBC News.

În zona din jurul Nisei, alerta antiteroristă a fost ridicată la cel mai înalt nivel.

Președintele Francois Hollande a zburat înapoi la Paris din Avignon, unde i s-a alăturat premierului Manuel Valls la celula de criză.

Atacul nu a fost revendicat deocamdată

La conferința de presă susținută de președintele Francois Hollande în jurul orei 03.00 dimineața, acesta a subliniat că a fost vorba despre un atentat terorist.

Procurorii antiterorism din Paris au deschis o anchetă pentru omor și tentativă de omor.

Săptămâna aceasta, serviciul de informații al Franței a avertizat că există pericolul unor atentate ale militanților islamiști.

Atacul de la Nisa nu a fost revendicat până la această oră de nicio organizație teroristă. Organizația teroristă Stat Islamic (ISIS/ DAESH) a fost responsabilă pentru atentatele de la Charlie Hebdo și Paris de anul trecut.

Cu doar câteva ore înainte de atentatul de la Nisa, președintele Francois Hollande anunța că starea de urgență din Franța va fi ridicată spre sfârșitul acestei luni. După tragedia de la Nisa, liderul francez a anunțat că starea de urgență va fi prelungită. 

Citiți și:
Atentatul de la Nisa. Filmul evenimentelor
ISTORIC. Când au mai fost folosite vehicule ca arme pentru terorism, în Occident

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri