Atenționare MAE. Măsura care intră în vigoare în Norvegia de la 1 mai

Data actualizării: Data publicării:
parlamentul norvegiei
Foto: Guliver/GettyImages

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Regatului Norvegiei că începând cu data de 1 mai autoritățile din această țară instituie măsura de control sistematic a persoanelor și documentelor de identitate și de călătorie pentru toate persoanele care intră în sau părăsesc spațiul Schengen prin punctele de frontieră norvegiene.

norvegia parlament - GettyImages-127920630 1
Parlamentul Norvegiei Foto: Gulliver/GettyImages

Potrivit unui comunicat MAE transmis duminică AGERPRES, măsura a fost impusă ca urmare a evaluărilor de risc de securitate și se menține până când autoritățile norvegiene vor aprecia că nivelul pericolului amenințărilor teroriste va fi suficient de redus.

Controlul la intrarea și ieșirea din Regatul Norvegiei se aplică atât cetățenilor norvegieni, cât și tuturor cetățenilor străini, inclusiv cetățeni ai statelor membre UE și Spațiul Economic European.

Norvegia nu este membră a Uniunii Europene, dar menține relații strânse cu aceasta, făcând parte din Spațiul Economic European și fiind asociată Acordului Schengen.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României în Regatul Norvegiei: +4722561237; +4722446951; +4722556832; +4722558227, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al Ambasadei: +4799153137, precizează MAE.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.politi.no/nyhet_16825.xhtml , http://oslo.mae.ro și www.mae.ro și reamintește cetățenilor români care călătoresc în străinătate că au la dispoziție aplicația Călătorește în siguranță (disponibilă gratuit în 'App Store' și 'Google Play'), care oferă informații și sfaturi de călătorie, precum și serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare 'Un SMS îți poate salva viața!'.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri