Au trecut aproape 20 de ani. Radovan Karadzici susține că nu a știut nimic de masacrul din Srebrenița

Data publicării:
radovan karadzici afp

Potrivit apărării, fostul lider nu ar fi fost nici măcar informat de tragedia de la Srebreniţa.

„Nici măcar un singur martor nu a declarat că Radovan Karadzici ar fi plănuit, ordonat sau că ar fi fost măcar informat cu privire la execuţia prizonierilor din Srebreniţa. (...) Adevărul este că Radovan Karadzici nu a planificat şi nu a ordonat vreodată aceste execuţii. Iar dacă veţi consimţi la linşarea legală a lui Radovan Karadzic la care vă îndeamnă acuzarea, un om nevinovat va fi condamnat pentru o crimă pe care nu a comis-o”, a declarat avocatul apărării, Peter Robinson.

Radovan Karadzici, în vârstă de 69 de ani, este acuzat la Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie pentru masacrarea a aproximativ 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani de către forţele sârbe din Bosnia, la Srebrenița, în iulie 1995, în cel mai grav masacru comis în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit acuzării, acest masacru se înscrie în campania de purificare etnică a unor mari teritorii din Bosnia, o campanie planificată, potrivit acuzării, de Radovan Karadzici împreună cu generalul Ratko Mladici şi fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloșevici, după destrămarea fostei Iugoslavii, în 1991.

Radovan Karadzici este acuzat de genocid, crime împotriva umanității și presupuse crime de război în timpul războiului din Bosnia, care s-a soldat cu 100.000 de morți și 2,2 milioane de refugiați în perioada 1992-1995.

Fugar timp de mai bine de zece ani, din 1996, când a fost pus sub acuzare de TPI, Radovan Karadzici a fost prins și predat tribunalului de la Haga în iulie 2008. În tot acest timp, el și-a asumat o identitate falsă, de doctor specializat în medicină alternativă. A locuit la Belgrad și la Viena și, potrivit nepotului său, ar fi asistat chiar la meciuri de fotbal în Italia.

La deschiderea procesului de la Haga, în martie 2010, el a afirmat că masacrul de la Srebrenița a fost un „mit”. În prima zi a susținerii pledoariilor, Radovan Karadzici a asigurat că a fost „un prieten adevărat al musulmanilor”.

Sentința este așteptată cel mai devreme în octombrie 2015. Acuzarea a cerut închisoare pe viață pentru fostul lider politic al sârbilor din Bosnia, în timp ce Radovan Karadzici a pledat nevinovat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri