Austeritatea, „un medicament toxic”. Germania așteaptă propuneri serioase din partea Greciei

Data publicării:
alexis tsipras afp

Cancelarul german, Angela Merkel, a spus că va aștepta ca Grecia să dea asigurări că își va plăti datoriile și că va continua reformele începute de vechiul guvern conservator. În cazul în care propunerile vor fi acceptate, zona euro va reacționa, afirma liderul german.

Politica Germaniei, încă din 2010, a fost să menţină Grecia în zona Euro. Am spus-o de mai multe ori. Regulile de bază au fost întotdeauna la fel. Dacă faci eforturi, şi cealaltă parte îţi va arăta solidaritate drept răspuns”, a subliniat Angela Merkel.

Un mesaj conciliant a fost transmis şi de cancelarul Austriei, în timpul unei întâlniri bilaterale cu premierul grec Alexis Tsipras. Şeful executivului de la Atena crede că doar considerentele politice mai stau în calea unei înţelegeri între Grecia şi creditorii săi.

„Este un cinism rece dacă spunem că salvăm pieţele financiare, în timp ce oamenii simt că sunt lăsaţi singuri, cu şomaj de 50% în rândul tinerilor şi fără să ştie cum o să-şi cumpere următoarea masă. Aici o să fie decis viitorul Uniunii Europene, dacă suntem de partea oamenilor”, a afirmat cancelarul Austriei, Werner Faymann.

De asemenea, Yanis Varoufakis, ministrul grec de finanţe, declară că Grecia nu va renunţa la actualul program, dar că trebuie regândite condiţiile de implementare.

„Din păcate, dragi colegi, presupusul medicament este toxic. Şi cel mai rău lucru este că doctorul ştie acest lucru. Dar este hotărât să ni-l dea chiar dacă ştie - şi în privat, a şi recunoscut - că nu ne face bine, că ne face doar rău”, a spus Yanis Varoufakis.

Principalii creditori europeni ai Greciei - Germania, Finlanda şi Olanda, ţări cunoscute pentru rigoarea fiscală pe care o susţin-, au ezitat până acum să facă o înţelegere cu Grecia. Analiştii financiari spun că principalul motiv ar fi că nu vor să încurajeze şi alte ţări cu probleme, precum Spania sau Italia, să fie mai puţin disciplinate cu bugetele lor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri