Austria. 26 de arestări în rândul unei îngrijorătoare mișcări anarhiste

Data actualizării: Data publicării:
politie cobra austria - kurier

Nu mai puțin de 450 de polițiști au fost mobilizați joi în Austria, într-o amplă operațiune ce a vizat o mișcare relativ nou apărută, care vrea să-și facă singură dreptate și să-și creeze un stat propriu. Această mișcare respinge orice autoritate publică, iar avântul ei este considerat îngrijorător de Viena. 

politie cobra austria - kurier

26 de persoane suspectate de pregătirea unor acțiuni violente au fost arestate joi în cursul acestei ample descinderi a poliției, relatează Agerpres, care preia o știre AFP. Suspecții ar fi plănuit să răpească anumite persoane și să le supună unor procese în stil propriu. E vorba de politicieni, judecători și angajați ai băncilor.

Adepții acestui curent nu recunosc autoritatea statului, iar suspecții arestați joi sunt acuzați că și-au creat propriul „stat” clandestin, în numele căruia se pregăteau, printre altele, „să aresteze” și „să judece” aleși, judecători sau angajați ai băncilor, a precizat Parchetul din Graz, la finalul acestei operațiuni care a mobilizat peste 450 de polițiști.

Din mișcarea intitulată Staatenbund Oesterreich (Federația Statelor Austriei) fac parte anarhiști, neonaziști, dar și persoane cu credințe ezoterice.

Această grupare, apărută în 2014 în Austria Inferioară, cunoaște în ultimele luni un avânt îngrijorător în spațiul germanic. Numără aproape o mie de membri în Austria, potrivit Guvernului, dar are legături și în Germania cu o mișcare similară.

„Așa-zișii contestatari au un succes enorm, iar riscul ca aceste grupări antistatale să treacă la acțiuni violente crește extrem de mult", a declarat joi, îngrijorat, ministrul justiției, Wolfgang Brandstetter, într-un comunicat.

„Nu putem permite ca, în Austria, unii indivizi să sfideze legea și să terorizeze autoritățile”, a subliniat la rândul său ministrul de interne, Wolfgang Sobotka.

În afară de proiectul unor acțiuni violente care îi sunt atribuite, organizația Staatenbund Oesterreich (Federația Statelor Austriei) este acuzată că a eliberat false documente administrative și că le interzice membrilor săi să își plătească impozitele.

Persoanele arestate joi vor fi deferite justiției pentru apartenență la o „organizație antistatală”, opunere de rezistență în fața autorităților statului, constrângeri, amenințări, extorcare de fonduri și fraude, potrivit Parchetului.

În Germania vecină, doi „cetățeni ai Reichului” (Reichsbürger), o mișcare având legături cu Staatenbund, a deschis în octombrie focul asupra unor polițiști, omorându-l pe unul dintre aceștia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri