Avertismentul lui Tusk pentru Londra

Data actualizării: Data publicării:
GettyImages-brexit ue
Foto: Gulliver/GettyImages

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat miercuri un avertisment, precizând că un scenariu în care britanicii părăsesc blocul comunitar în lipsa unui acord negociat între Bruxelles şi Londra va lovi în special Marea Britanie, transmite Reuters, preluat de News.ro.

GettyImages-brexit ue
Foto: Gulliver/GettyImages

 

”Nu ne vom lăsa intimidaţi de acele ameninţări care susţin că lipsa unui acord #Brexit este o situaţie bună pentru Marea Britanie şi proastă pentru UE. Lipsa unui acord este o situaţie rea pentru toată lumea, în special pentru Marea Britanie”, a scris liderul Consiliului European pe Twitter, citat de News.ro.

De asemenea, acesta şi-a reluat critica cu privire la posibilitatea de a permite unor state membre să stabilească legături mai apropiate cu Marea Britanie după Brexit.

”Principalul obiectiv este şi trebuie să fie întărirea încrederii reciproce, a unităţii în rândul UE27. Nu a mai multor viteze”, a explicat Tusk.

Preşedintele Consiliului European nu este primul lider care avertizează cu privire la lipsa de unitate şi posibilitatea ca unele state membre să negocieze relaţii mai apropiate cu Marea Britanie, în afara celor prevăzute de acordul de Brexit.

Jean-Claude Juncker a declarat în urmă cu o lună că se teme că negociatorii britanici vor reuşi să dividă celălalte 27 de ţări membre, făcând promisiuni diferite în timpul negocierii ieşirii Marii Britanii din UE.

De asemenea, acesta şi-a exprimat îndoiala că negocierile vor fi finalizate în următorii doi ani şi se teme de un nou avans al formaţiunilor populiste în ţări precum Olanda, Franţa şi Germania.

Însă, executivul britanic nu pare la fel de îngrijorat de consecinţele negative ale părăsirii blocului comunitar înainte de finalizarea negocierii unui acord între Londra şi Bruxelles.

Ministrul David Davis a explicat că britanicii nu au făcut până în acest moment o evaluare a consecinţelor pe care ar putea să le aibă o ieşire din blocul comunitar fără semnarea unui acord, asupra economiei Marii Britanii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri