Avion militar, doborât în estul Ucrainei. Președinția: Rachetele au fost lansate din Rusia

Data publicării:
avion militar

„Analizăm două versiuni ale incidentului: s-a tras cu ajutorul sistemului modern de rachete sol-aer şi sistemului de apărare anti-aerian Panţîr sau a fost vorba despre o rachetă aer-aer X-24 trasă dintr-un avion rusesc care a decolat de la baza aeriană Millerovo”, a declarat Andrii Lișenko, purtător de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Națională.

Avionul militar ucrainean s-a prăbuşit în apropierea localităţii Davido-Nikolsk.

„A fost o explozie puternică şi motorul drept a luat foc. Apoi, cinci sau șase oameni s-au catapultat”, a declarat un martor ocular.

Separatiştii proruşi din Lugansk susţin că au capturat cinci persoane, însă autorităţile de la Kiev spun că ar fi vorba doar de doi piloţi.

Doborârea avionului militar a avut loc pe fondul luptelor intense pentru eliberarea oraşelor Doneţk şi Lugansk.

Ostilităţile nu s-au limitat doar la zona aeroportului din Lugansk, proaspăt recucerit de trupele Kievului. Cartierele de la periferia orașului au fost de asemenea teatru de război.

„Trăgeau din toate părţile. Am copii mici. I-am pus în cadă şi ne-am lăsat la podea. De afară se auzeau ţipetele oamenilor şi sunetul geamurilor sparte”, a declarat o localnică.

„Aici sunt bucăţi de şrapnel. La a şasea casă de aici, o femeie, vecina noastră, a fost ucisă”, afirmă un copil.

„Ce au făcut aceşti nenorociţi, nu poate fi descris în cuvinte. Vedeţi şi voi. Suntem norocoşi că suntem în viaţă”, adaugă o altă femeie.

Pentru aceste violenţe, Kievul acuză în continuare Moscova.

„Toate incidentele de la graniţă - toate, fără excepţie - sunt provocate în condiţiile în care suntem permanent ameninţaţi de ei. Au acţionat peste tot fără oprelişti şi au mai trecut graniţa şi înainte, iar noi le vedem iarăşi şi iarăşi coloanele şi suntem nevoiţi să le interceptăm, să folosim artileria şi aviaţia pentru a le distruge”, a explicat președintele Petro Poroșenko.

În acest timp, ministrul de Externe al Germaniei a anunţat că Grupul de Contact pentru Ucraina, format din oficiali ucraineni, ruşi şi reprezentanţi ai OSCE, vor încerca din nou să deschidă dialogul cu separatiştii în vederea încetării focului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri