„Baby Gang”, noua mafie din Napoli

Data publicării:
baby gang napoli

În Napoli, locul unde cele mai temute grupări mafiote au controlat zeci de ani cartierele, grupurile de tineri vor acum să le calce pe urme. Italienii le numesc Baby Gangs, tocmai pentru că cei mai mulţi dintre micii infractori sunt minori. Ei fac tot felul de ilegalităţi: de la trafic de droguri şi jafuri, până la ameninţări şi port ilegal de armă.

Membrii grupărilor de infractori care terorizează cartierele napoletane sunt foarte tineri, au o medie de vârstă de 20 de ani. Negociază între ei teritoriul unde îşi distribuie drogurile şi se folosesc de minori de cele mai multe ori. În Napoli, oraş considerat deja drept capitală a mafiei europene, puţini se mai aventurează pe străzi după căderea întunericului.

„După ora 19:30 aici nu mai stă nimeni. Lumea este speriată. Peste tot e la fel, nu doar aici. Şi dacă ieşi la plimbare, ai ocazia să observi că brusc lumea se sperie şi te întrebi ce s-a întâmplat. Aşa e la periferie. E normal”, spune un locuitor al orașului.

Rivalitatea între grupări este mare, au loc conflicte pentru teritoriu şi infractorii recurg chiar şi la intimidarea autorităţilor. Anul trecut, o unitate a carabinierilor a fost ţinta unui atac armat.

Jurnaliştii italieni au încercat să afle cine sunt tinerii care provoacă haos.

- Ce vreţi să ştiţi?

- Voiam să aflu cum se mişcă şefii tineri aici, în Scampia (n.r. - cartier din Napoli).

- Care şefi tineri? Cine sunt ei? Ştii cine erau şefii? Giruzzo o'Milionario, Gennarino a'Scinnia, aceştia erau şefii adevăraţi.

- Păi şi aceştia cine sunt?

- Nişte gunoaie. Noi am fost primii care am făcut...cum îi spuneţi voi...Camorra?

În centrele de reabilitare destinate minorilor care au probleme cu legea sunt tineri precum Salvatore. La 16 ani, este pentru al şaselea an la rând în clasa a 8-a. Mafia l-a corupt de mic, iar tatuajele pe care le are îi confirmă apartenenţa la grup. Numărul 611, tatuat pe mâna stângă, reprezintă clanul Mazarella, din care făcea parte şi el.

- Tu de ce eşti aici?

- Pentru asociere mafiotă. Am recunoscut că am furat, apoi că am bătut pe cineva.  Apoi au spus în cartier că eu aparţin ISIS.

- Eu sunt aici pentru tentativă de omor.

- Jaf.

- Furt.

 

„Ne întreabă mereu ce facem în aceste centre. Le spun că nu facem nimic. Dacă aceşti copii nu sunt capabili să stea într-o comunitate cu nişte reguli, nu se poate concepe că pot ieşi de aici. Pe mulţi trebuie să-i învăţăm şi cum să mănânce. Noi avem aici un copil care învaţă ceasul. Nu cunoaşte ceasul. Pe mulţi dacă îi întrebi câte luni are un an, nu ştiu ce să răspundă”, spune  Silvia Ricciardi, angajată de la un centru de reabilitare pentru minori.

(sursa: CorriereTV)

Citiți și:  A început migrația mafiei siciliene. Ce țară europeană este noul „paradis promis” al clanurilor mafiote

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri