Băncile din City-ul londonez se pregătesc de plecare

Data publicării:
Credit Crunch Fails To Wipe Out HSBC Profit
STREET, UNITED KINGDOM - MARCH 03: The HSBC logo is displayed outside a branch of HSBC on March 3 2008 in Street, United Kingdom. HSBC, the UK's largest bank, has said it has made a 8.7bn GBP loss, after the decline in the US housing market hit the value of its loans. The bank's losses are said to be the biggest write-down of the UK's big five because it has a lot of business and operations in the USA, however its annual profits still rose 10 percent to 12.2bn GBP, up from the year before. (Photo by Matt Cardy/Getty Images)

Cu doi ani înainte de Brexit, băncile din City-ul londonez se pregătesc de plecare. Marile câștigătoare par sa fie Frankfurt şi Paris. În aceste orașe vor fi mutate mii de joburi şi operaţiuni în care se învârt foarte mulţi bani. Pentru Marea Britanie acesta este unul dintre primele costuri ale Brexitului, în condițiile în care piața serviciilor financiare contribuie anual cu peste 220 miliarde euro la economia ţării, adică 12% din PIB.

Credit Crunch Fails To Wipe Out HSBC Profit
FOTO: Getty Images

Un grup de lobby din centrul financiar al Londrei estimează că până la 70.000 de joburi din sistemul serviciilor financiare sunt în pericol. JP Morgan, una dintre cele mai mari bănci din lume, va muta nu mai puțin de 4.000 de locuri de muncă din cele 16.000 pe care le are în Londra. Compania americană încă nu a stabilit unde vor merge aceste joburi, însă printre destinații se numără Irlanda, Franţa sau Germania.

Frankfurt va atrage într-o primă fază 2.500 de joburi britanice, mare parte dintre ele de la UBS și Goldman Sachs. Discuții între instituțiile bancare din Londra și autoritatea de supraveghere financiară germană au avut loc încă din ianuarie, când s-a estimat că la Frankfurt ar putea ajunge până la 10.000 de locuri de muncă.

Şi Parisul va rupe o bucată din city-ul Londrei. HSBC a anunțat deja că în capitala Franței vor ajunge 1.000 din cele 5.000 locuri de muncă pe care le are în Marea Britanie. Barclays pe de altă parte spune, deocamdată, că va muta doar 150 joburi la Dublin, însă nu este exclus ca relocările să aibă în final o anvergură mult mai mare în condițiile în care banca are 10.000 angajați în Regatul Unit.

Lista ar putea fi completată de alte nume mari, precum Deutsche Bank, Citigroup sau Credit Suisse. Analiștii estimează că până la 30% dintre locurile de muncă din sistemul financiar britanic ar putea migra spre Frankfurt și Paris, asta în ciuda eforturilor premierului britanic Theresa May de a menține Londra drept centru financiar european și după Brexit.

Măsuri similare au fost anunțate în mai multe sectoare ale economiei, iar principala temere este legată de limitarea accesului Marii Britanii la piața unică europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri