Barack Obama denunță atitudinea militară agresivă a Rusiei în Marea Baltică

Data publicării:
N19 OBAMA FARA ZOOM GettyImages-525609808

Foto: Gulliver/GettyImages 

„Suntem uniți în îngrijorarea noastră în ceea ce privește prezența și atitudinea militară agresivă a Rusiei în regiunea Baltică/nordică. Vom menține un dialog continuu cu Rusia (...) dar vrem și să ne asigurăm că suntem pregătiți și că suntem puternici”, a declarat Barack Obama, la finalul unei întrevederi, la Casa Albă, cu liderii Finlandei, Norvegiei, Suediei, Danemarcei și Islandei, potrivit Agerpres.

În mai multe rânduri în ultimele săptămâni, avioane ruse au trecut prin apropierea avioanelor militare americane în Marea Baltică, pe fondul tensiunilor recurente între cei doi foști doi dușmani în Războiul Rece.

Într-o declarație comună, SUA și cele cinci țări nordice au denunțat prezența militară crescută a Rusiei în această regiune și au condamnat provocările Moscovei.

Cele șase țări și-au afirmat determinarea în a susține Ucraina în contextul activităților destabilizatoare ale Moscovei. „Sancțiunile împotriva Rusiei (...) nu pot fi ridicate atât timp cât nu va respecta deplin acordurile de la Minsk”, au afirmat acestea.

SUA și țările nordice subliniază de altfel că NATO joacă un rol central în securitatea Europei și insistă pe rolul jucat de Suedia și Finlanda, care nu fac parte din Alianță. De asemenea, ele afirmă că susțin cu fermitate o cooperare mai strânsă între NATO și UE.

În plus, în declarația comună adoptată cu acest prilej, SUA și cele cinci țări nordice fac apel la Rusia să se asigure că manevrele sale militare sunt în conformitate cu obligațiile internaționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri