Barcelona încearcă să scape de turiști. Măsurile luate de autorități începând de anul acesta

Data publicării:
Barcelona spania
Foto: Shutterstock

Barcelona nu mai face față afluxului de turiști și a început să ia măsuri pentru a reduce numărul acestora. După ce în urmă cu două zile autoritățile au interzis construcția unor noi hoteluri în centrul orașului, acum a fost adoptat și un plan pentru reducerea turismului până în 2020, relatează Time.

Barcelona spania
Foto: Shutterstock

Anul trecut, peste 32 de milioane de turiști au vizitat Barcelona. CU toate că turismul este o parte vitală pentru economia orașului, aducând 14% din veniturile anuale, a avut și efecte negative pentru bunăstarea locuitorilor: prețurile și chiriile apartamentelor au crescut, iar centrul orașului s-a umplut de hoteluri și apartamente în regim Airbnb, magazine cu suveniruri și localuri care să atragă turiștii.

Ada Colau, primarul orașului, a prezentat ”Planul Strategic pentru Turism 2020”, prin care se încearcă decongestionarea străzilor și a centrului orașului, dar și ținerea sub control a prețurilor.

Pentru a combate creșterea chiriilor și a prețurilor apartamentelor, Barcelona va începe să taxeze mai scump locuințele folosite în regim hotelier, iar dezvoltatorii sau proprietarii de noi apartamente de vacanță nu vor mai primi autorizații.

Războiul Barcelonei împotriva turismului va afecta chiar și turiștii care ajung în oraș doar pentru o zi. Prețurile la parcări pentru autobuzele cu turiști vor crește, ceea ce inevitabil va duce la o mărire a prețurilor pentru biletele de autobuz.

Iar în unele zone ale orașului, autoritățile vor interzice traficul și vor reloca terasele care nu mai încap pe trotuare.

În ianuarie, mii de rezidenți ai Barcelonei au mărșăluit pe bulevardul Las Ramblas, pentru a protesta față de transformarea orașului într-un mare obiectiv turistic: „Înțelegem că mulți oameni s-au îndrăgostit de orașul nostru. Dar am devenit un parc de distracții pentru turiști. De fiecare dată când se închide o alimentară îi ia locul un magazin de suveniruri. Există oameni care locuiesc și lucrează aici, nu este doar un loc pentru a te distra în weekend”, a declarat Janet Sanz, directorul de urbanism al orașului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri