Berlusconi, suspectat de implicare în crime comise de mafie

Data publicării:
Silvio Berlusconi
Fostul premier italian Silvio Berlusconi. Foto: Guliver/GettyImages

Parchetul din Florența, în regiunea Toscana, a deschis o nouă anchetă împotriva lui Silvio Berlusconi, suspectat de implicare în crime comise de mafie la începutul anilor '90, a confirmat marți avocatul fostului șef al guvernului italian, informează AFP, citată de Agerpres.

Silvio Berlusconi
Foto: Guliver/GettyImages

Potrivit mai multor mass-media din Italia, această anchetă a fost deschisă în urma unor interceptări realizate de poliție în 2016 într-o închisoare în care era închis un cap al mafiei, Giuseppe Graviano, care discuta cu un alt deținut și părea să vorbească despre o implicare a lui Berlusconi în unele atentate.

În 1993, trei atentate care au avut loc în Florența (5 morți), Roma (fără victime) și Milano (5 morți) au fost atribuite intenției mafiei de a destabiliza guvernul după arestarea capului ei, Toto Riina, și întărirea legislației antimafia.

Cei care au comandat atentatele nu au fost niciodată identificați. Însă numele lui Silvio Berlusconi și al fostului său colaborator și prieten Marcello Dell'Utri au fost deja citate în două anchete diferite la Florența asupra acestor atentate, ambele fiind clasate, ultima în 2011.

Berlusconi și Dell'Utri au fost implicați în mai multe procese asupra presupuselor lor legături cu mafia. Dell'Utri, fost senator și cofondator al partidului Forza Italia alături de magnatul media, a fost condamnat în 2014 la 7 ani de închisoare pentru complicitate cu mafia.

La 80 de ani, Berlusconi, care va fi în campanie miercuri în Sicilia pentru alegerile regionale de duminică și intenționează să-și conducă partidul la scrutinul legislativ de la începutul lui 2018, nu a fost condamnat niciodată într-un dosar legat de mafie.

Cu toate acestea, în audierile împotriva lui Dell'Utri în 2013, Curtea de Apel din Palermo l-a acuzat pe fostul senator că a servit drept „mediator în pactul dintre Silvio Berlusconi și mafie”, în virtutea căruia aceasta din urmă ar fi asigurat, contra unor sume de bani, protecția fostului Il Cavaliere între 1974 și 1992.

Vittorio Mangano, un cap al mafiei decedat în anul 2000, a fost însărcinat cu paza grajdurilor lui Berlusconi în vila sa din Arcore, lângă Milano (nord), la mijlocul anilor '70.

„Cum se întâmplă mereu în ultimii 20 de ani, în ajunul unor alegeri (în Sicilia) și cu câteva luni înainte de legislative, noua anchetă împotriva lui Berlusconi a fost intens mediatizată”, a reacționat Niccolo Ghedini, avocatul lui Berlusconi. La fel ca anchetele precedente, și aceasta va fi clasată rapid, a dat el asigurări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri