Bijuterii de aur descoperite în fundul dublu al unei căni din muzeul de la Auschwitz

Data publicării:
20160512 kubek 1 oHuCn6impHCVqcKHZpY 1
20160512 kubek 1 oHuCn6impHCVqcKHZpY
20160512 kubek 1 oHuCn6impHCVqcKHZpY

Foto: auschwitz.org 

Cana în care au fost găsite bijuteriile face parte din miile de obiecte de bucătărie expuse la muzeu. „Am mai făcut astfel de descoperiri, însă aceasta este unică datorită felului în care au fost ascunse bijuteriile. Nu am verificat toate miile de ustensile de bucătărie, dar am reușit să găsim aceste obiecte prețioase fiindcă fundul dublu s-a degradat și s-a desprins singur de cană”, a declarat un purtător de cuvânt al muzeului, Pawel Sawicki, potrivit Agerpres.

Lănțișorul era învelit într-o bucată de pânză, a precizat el.

Este imposibilă însă identificarea proprietarului, potrivit lui Pawel Sawicki, care apreciază totuși că acea persoană a crezut în minciunile naziștilor. Mulți deportați luau cu ei obiecte prețioase fiindcă germanii „le promiteau că îi mută și că vor duce o viață nouă”. La sosirea în lagăr, obiectele le erau luate.

De mulți ani se descoperă pe locul fostului lagăr nazist obiecte care au aparținut prizonierilor. Printre ele și nasturi, tacâmuri și obiecte de sticlă.

Între 1940 și începutul anului 1945, Germania nazistă a exterminat la Auschwitz-Birkenau circa 1,1 milioane de persoane, dintre care 1 milion de evrei din diferite țări europene.

Muzeul, creat de guvernul polonez în 1947, deține mii de obiecte care le-au aparținut prizonierilor, printre care 4.000 de valize, zeci de mii de pantofi, perii sau obiecte de bucătărie, numai o parte fiind expuse.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri