Blair: Britanicii ar trebui să se "ridice" împotriva Brexit

Data actualizării: Data publicării:
brexit

Fostul premier britanic Tony Blair şi-a definit vineri, într-un discurs rostit în cartierul londonez de afaceri City, “misiunea” de a convinge oamenii să se “ridice” şi se răzgândească în privinţa Brexit, subliniind că britanicii au votat la referendum pentru ieşirea din UE “fără a cunoaşte termenii adevăraţi” ai acestui demers, relatează BBC News, preluat de News.ro.

tony blair GettyImages-479754286 1
Foto: GettyImages

 

Fostul premier a spus că vrea să obţină susţinere pentru a “găsi un mod de a ieşi” din situaţia actuală, ce reprezintă o “săritură în gol”. Blair, care a condus Cabinetul de la Londra în perioada 1997 – 2007, a profitat de discursul rostit în faţa grupului proeuropean Open Britain pentru a sublinia că cei care au pledat pentru ieşirea din UE “au vrut întotdeauna un Brexit dur”. “Chiar şi termenul ‘Brexit dur’ necesită un amendament. Politica este acum ‘Brexit cu orice preţ’”, a adăugat el, citat de News.ro.

“Provocarea noastră este să expunem, fără încetare, care este acest preţ. Să arătăm cum această decizie este bazată pe cunoştinţe imperfecte”, a subliniat el. 

Blair, care a făcut campanie pentru a rămâne în UE, a spus că, deşi acceptă verdictul referendumului din iunie, el ar recomanda reanalizarea Brexit atunci când va exista “o idee clară încotro mergem”.

El a atras atenţia că dezbaterea este bazată pe imigraţie, pe care o acceptă ca “o chestiune substanţială”.

“Cu toate acestea, am trecut, în câteva luni, de la o dezbatere privind tipul de Brexit, implicând o analiză echilibrată a tuturor posibilităţilor, la prioritatea unui singur aspect – controlul imigraţiei din UE – fără o discuţie reală privind de ce şi când nu afectează Brexit imigraţia care îi preocupă cel mai mult pe oameni”, a atras atenţia fostul premier.

Potrivit BBC, discursul fostului şef al Guvernului a fost un apel destul de explicit către cei care au pledat pentru rămânerea în UE că nu este momentul să se retragă, ci, din contră, trebuie să apere valorile în care cred.

Blair a fost criticat în trecut pentru decizia Guvernului său de a le permite cetăţenilor din Polonia, Ungaria şi Cehia să lucreze în Marea Britanie liber, deşi majoritatea statelor UE au impus restricţii temporare pentru a încetini rata imigraţiei.

Fostul ministru de cabinet Iain Duncan Smith, care a militat pentru ieşirea din UE a descris declaraţiile lui Blair drept arogante şi nedemocratice. El consideră că discursul arată că elita politică nu ştie ce vrea poporul britanic.

La rândul său, Guvernul şi-a reiterat angajamentul faţă de Brexit. “Nu va exista un al doilea referendum”, a atras atenţia un purtător de cuvânt al Guvernului.

Premierul Theresa May vrea să declanşeze negocierile oficiale pentru ieşirea din UE până la sfârşitul lunii martie – o măsură sprijinită săptămâna trecută de membrii Camerei Comunelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri