Bogdan Aurescu: E important să fie combătute și cauzele terorismului la nivel european

Data publicării:
bogdan aurescu mediAafax-1

 „Am subliniat că este important, dincolo de măsurile concrete, să fie combătute și cauzele terorismului la nivel european, pentru că sunt probleme de integrare economică, socială și culturală a acestor comunități (comunităţile musulmane, n.r.). Aceste probleme le fac vulnerabile pentru radicalizare și pentru recrutare”, a declarat Bogdan Aurescu, după reuniunea de la Bruxelles. 

„Am vorbit și despre faptul că nu putem să punem semnul egal între comunitățile musulmane și fenomenele radicale și extreme”, a adăugat ministrul de Externe.

Uriașa amenințare a terorismului islamist și criza relației cu Rusia au fost principalele două mari teme la întâlnirea miniștrilor de Externe din Uniunea Europeană, prima de acest fel după atentatele de la Paris și impresionantele operațiuni antiteroriste din mai multe țări europene.

Prima concluzie, după discuțiile de la Bruxelles: serviciile de informații din țările comunitare trebuie să lucreze cot la cot dacă vor să facă față amenințărilor și nici dialogul cu țările musulmane nu trebuie ignorat.

În cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe am luat decizia de a ne coordona activitatea mult mai activ decât până acum. În primul rând, vizăm schimbul de informaţii secrete nu doar în cadrul Uniunii Europene, dar şi cu alte state din jurul nostru, începând cu cele de la Marea Mediterană şi cele din lumea arabă, Turcia, Egipt, statele din Golful Persic, nordul Africii, dar la un moment dat ne vom îndrepta şi către Africa şi Asia. În al doilea rând, am invitat Parlamentul European să lucreze la registrul cu numele pasagerilor”, a spus Federica Mogherini, şefa diplomaţiei Uniunii Europene.

De asemenea, am luat decizia de a spori activitatea în ceea ce priveşte prevenirea finanţării reţelelor teroriste. O întâlnire a experţilor din UE, SUA, împreună cu cei din Australia, Canada, Japonia, Norvegia, Elveţia, Islanda şi ONU va avea loc pentru a combate finanţarea organizaţiilor teroriste”, a adăugat Federica Mogherini.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri