Bomba din autocarul cu români. Anchetatorii nu exclud o reglare de conturi între firmele de transport 

Data publicării:
autocar

 

Ministerul Afacerilor Externe precizează că autocarul la bordul căruia a fost identificat un colet suspect aparține unei companii bulgare.

În continuarea informaţiilor referitoare la autocarul la bordul căruia s-a identificat un colet suspect, la data de 16.05.2015, precizăm că vehiculul aparține unei companii bulgare şi efectua o cursă pe ruta Praga-Varna, având la bord 34 de pasageri, dintre care 7 cetățeni români.

Pachetul suspect a fost îndepărtat de către pirotehnişti într-o parcare situată pe centura Budapestei – M0, iar pasagerii şi-au continuat călătoria, în condiţii de siguranţă”, precizează MAE.

Potrivit informaţiilor obţinute prin intermediul ambasadei României la Budapesta, autorităţile ungare au deschis o anchetă, care este în curs de desfăşurare, pentru clarificarea circumstanţelor producerii incidentului.

Autorităţile ungare suspectează că pasagerul care a amplasat dispozitivul exploziv în autocar este un cetăţean ceh ori slovac, potrivit unui comunicat al companiei de transport Omega Group. Suspectul avea un bilet de la Praga până la Bratislava, dar a coborât la Brno, în Cehia, fără a mai urca în autocar.

Dispozitivul improvizat a fost descoperit abia când autocarul s-a apropiat de Budapesta, când şoferii şi pasagerii au simţit un miros înţepător. În bagajul de mână era o canistră ce conţinea benzină şi acetonă şi care avea un dispozitiv electric şi un cronometru. Geniştii, lunetiştii şi trupele antitero au ajuns imediat la faţa locului.

Este al doilea incident înregistrat de compania de transport în mai puţin de două luni.

Veselin Mihailov, şeful staţiei din Varna: „În urmă cu o lună şi jumătate, aceeaşi companie a mai avut un incident. Unul dintre autobuzele sale a fost incendiat într-o noapte în faţa unui hotel. Cazul a fost investigat de autorităţile cehe, dar nu au avut niciun rezultat până acum”.

Anchetatorii merg pe ipoteza unei răzbunări comandate de o companie rivală de transport, în vreme ce surse citate de presa maghiară şi bulgară susţin că atacul ar fi fost organizat de terorişti din cadrul reţelei Statul Islamic sau alte organizaţii islamiste din Orientul Mijlociu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri