BREXIT. Conservatori influenți îi cer premierului să se răzgândească în privința unui apel la Curtea Supremă

Data publicării:
castel nisip steag uk brexit getty

Mai mulți influenți conservatori, între care doi foști miniștri, îi cer premierului Theresa May să renunțe la demersul de a ataca prin recurs decizia Curții Supreme care spune că înainte de a declanșa procedura pentru ieșirea Marii Britanii din UE trebuie consultat Parlamentul.

Conservative Leader Theresa May Addresses Party Conference
Gulliver/Getty Images

Acest apel intervine după ce vineri aceeași Curte Supremă a decis să permită reprezentanților Scoției și Țării Galilor să ia parte la ședințele de audiere în care urmează să examineze, începând din 5 decembrie, recursul guvernului britanic.

Sentința nu este așteptată mai devreme de luna ianuarie.

La sesizarea unor persoane fizice, Înalta Curte din Londra a dat o lovitură judiciară guvernului, la începutul lunii noiembrie, când a decis că deputații trebuie să se pronunțe prin vot asupra lansării procesului de ieșire din UE. Imediat, Guvernul a anunțat că va ataca în apel decizia, la Curtea Supremă. Ulterior, Scoția și Țara Galilor au cerut și au obținut dreptul de a interveni în procesul de la Curtea Supremă.

Printre cei care îi cer acum premierului Theresa May să renunțe la recurs se numără Owen Paterson, fost ministru al mediului în guvernul lui David Cameron, care are poziții pro-Brexit. Acum, Paterson îi cere premierului să renunțe la recursul de la Curtea Supremă din cauza incertitudinii care planează asupra deciziei pe care o va lua justiția, incertitudine care face rău economiei.

„N-aș paria pe șansele guvernului de a câștiga acest apel”, a spus fostul ministru, sâmbătă, la BBC Radio 4.  În plus, el a argumentat că există riscul să se creeze niște precedente care nu ar fi de dorit.

De aceeași părere sunt și alți trei conservatori cunoscuți care, însă, susțin rămânerea în Uniunea Europeană. Este vorba de fostul secretar de stat Oliver Letwin, care a condus comisia pentru Brexit, de fostul procuror general Dominic Grieve și de un fost avocat, Edward Garnier.

Letwin atrage atenția că există riscul ca instanța supremă a țării că acorde guvernelor regionale din Scoția și Țara Galilor unele prerogative sau chiar dreptul de veto.

 Dominic Grieve spune, la rândul său, că șansele guvernului de a câștiga acest apel sunt mici. În schimb, arată el, prezentarea unui proiect de lege pentru Brexit în Parlament, cu un calendar, ar fi aprobat fără probleme.

De aceeași părere este și fostul ministru al educației, Nicky Morgan.

Edward Garnier, la rândul lui, cere evitarea unei bătălii judiciare inutile între două puteri ale statului, care, în plus, ar implica și cheltuieli inutile.

Toți spun că recursul pe care intenționează să-l facă Theresa May ar putea întârzia activarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, care lansează procesul de ieșire din UE.  

Premierul britanic a spus în repetate rânduri că vrea să declanșeze procedura până la sfârșitul lunii martie 2017.

Pe de altă parte, 60 de deputați conservatori, printre care trei foști miniștri – Michael Gove, Ian Duncan Smith și Therese Villier – i-au cerut premierului May să opteze pentru un Brexit „dur”, să iasă din spațiul economic european și din uniunea vamală, pentru a putea avea un control total asupra imigrației din țăriele UE. Un „soft Brexit”, arată ei, ar oferi un acces limitat la piața unică și controlul imigrației ar fi limitat.

Un purtător de cuvânt al Guvernului a reiterat că executivul își menține poziția în privința apelului la decizia Curții Supreme, precum și calendarul de activare a procedurii până la sfârșitul lunii martie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Un aligator a adormit sub un avion al Forțelor Aeriene din Florida. Momentul când reptila este evacuată de pe...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...