BREXIT | Germania și Franța vor avea o poziție comună 

Data publicării:
GettyImages angela merkel si francois hollande

Foto: Gulliver/ Getty Images

Ei au constatat acordul lor complet asupra modului de a trata situația creată de referendumul britanic", potrivit anturajului lui Hollande, citat de AFP.

Angela Merkel și Francois Hollande „doresc o mai mare claritate pentru a nu lăsa nicio incertitudine", a adăugat aceeași sursă.

Cancelarul german și președintele francez, de asemenea, „au subliniat necesitatea unor inițiative pentru Europa și necesitatea de a acționa rapid în jurul unor priorități concrete".

Francois Hollande se întâlnește luni dimineață cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, înainte de o întâlnire mai târziu la sfârșitul zilei la Berlin cu Angela Merkel și premierul italiana Matteo Renzi, în ajunul unui consiliu european marți și miercuri.

De asemenea,secretarul de stat american, John Kerry, merge astăzi la Bruxelles şi Londra pentru a discuta cu şefii diplomaţiilor europene şi britanice pe această temă.

Marea Britanie se confruntă cu cereri urgente din partea liderilor și responsabililor Uniunii Europene de a accelera un „divorț” pe care premierul David Cameron vrea să-l lase pentru a-l gestiona succesorului său, care va fi numit la începutul lunii octombrie la congresul partidului său. 

Marea Britanie a optat pentru ieșirea din UE

Marea Britanie a devenit prima țară care a optat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Rezultatele referendumului din 23 iunie arată că britanicii au votat în proporție de 51,9 la sută pentru despărțirea de UE.

Premierul David Cameron a anunțat că în termen de trei luni va demisiona, iar negocierile cu UE care pot dura și doi ani vor fi purtate de un alt prim-ministru. Liderul taberei pro-Brexit Boris Johnson este în cursa pentru această funcție.

Consecința imediată a Brexitului a fost o cădere accentuată a lirei, dar pe termen lung nimeni nu știe exact cum vor decurge lucrurile. În orice caz, ieșirea Marii Britanii din UE nu se va face imediat, ci va fi rezultatul unor negocieri care ar putea dura doi ani. În plan politic sunt de așteptat cutremure și un efect de domino.

Citiți și:
Marea Britanie nu se grăbeşte să iasă din UE
Scoția vrea să blocheze BREXIT-ul. Parlamentul scoţian s-ar putea împotrivi modificării legislației
Liderii Uniunii Europene, înfuriați: Marea Britanie să părăsească UE cât mai repede. Ce s-a negociat până acum nu mai este valabil

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri