Brexit: Londra vrea un acord „ca niciun altul în istorie”

Data publicării:
Diamond Jubilee - Buckingham Palace Concert
Foto: Gulliver/ Getty Images

Marea Britanie își propune să încheie un acord cu UE „ca niciun altul în istorie”, a declarat luni ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, cu câteva ore înainte de deschiderea negocierilor cu privire la ieșirea din Uniunea Europeană, relatează France Presse.

Diamond Jubilee - Buckingham Palace Concert
Foto: Gulliver/ Getty Images

„Drumul este încă lung, dar destinația noastră este clară: un parteneriat profund și special între Marea Britanie și UE, un acord ca niciun altul în Istorie", a spus el, într-un comunicat publicat înainte de sosirea sa la Bruxelles, potrivit Agerpres.

Cu aproape un an după referendumul cu privire la UE la 23 iunie 2016, Uniunea Europeană și Marea Britanie încep luni negocieri destinate definirii modalităților de separare.

Se așteaptă ca Londra să părăsească UE la sfârșitul lunii martie 2019, adică la doi ani după declanșarea oficială a procedurii de ieșire de către premierul Theresa May, la 29 martie.

„Ziua de astăzi marchează începerea negocierilor care vor modela viitorul Uniunii Europene și al Marii Britanii și viața cetățenilor noștri", a subliniat Davis într-un comunicat, dorind ca „ambele părți să iasă puternice și prospere".

„În timp ce vor începe aceste negocieri, aș dori să reafirm că Marea Britanie va rămâne un partener devotat și aliat al prietenilor noștri de pe întregul continent", a asigurat el.

David Davis se va întâlni luni cu negociatorul șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, pentru a începe aceste discuții destinate să reglementeze procesul de părăsire a UE după 44 de ani de mariaj.

Prima etapă urmează să fie consacrată găsirii unui acord cu privire la trei dosare stabilite ca priorități de către cei 27: drepturile cetățenilor UE din Marea Britanie și cele ale britanicilor instalați în UE, problema frontierei irlandeze și "reglementarea financiară" sau nota de plată pe care trebuie să o achite Londra pentru angajamentele financiare luate deja în cadrul proiectelor europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri