Brexit. Reacțiile liderilor politici din România

Data publicării:
victor ponta discurs microfon

Victor Ponta a postat, vineri, pe Facebook un mesaj legat de rezultatele din urma referendumului privind ieșirea Marii Britanii din UE.

Mesajul fostul premier Victor Ponta: „Este cel mai greu moment din istoria UE/ acum e nevoie mai mult ca oricând de câțiva lideri politici puternici și cu viziune care să repare ce s-a stricat ( nu doar prin votul de ieri ci în mulți ani) / ce păcat că România exact acum are la conducere cei mai inepți și incapabili lideri din ultimii 25 de ani!

Sunt convins că britanicii nu sunt antieuropeni / au votat așa cum voteaza și francezii pentru Marine LePen sau americanii pentru Trump / de fapt impotriva Establishment-ului , a unui Sistem arogant și atotputernic care îi ignora și sfidează prea des ! Dacă întelegem asta putem îndrepta răul, dacă nu va fi din ce în ce mai rau!

Ps - și da, mare diferență - la ei se respecta rezultatul unui referendum, nu ca la noi în 2012 când liderii UE au ignorat voința populară/ totul se plătește însă!”

Și fostul preşedinte Traian Băsescu comentează, într-o postare pe Facebook, decizia britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană, scriind: „Ce ai facut, Cameron?”. Băsescu apreciază că britanicii nu au fost suficient de informaţi privind consecinţele unei asemenea decizii, că va deveni discutabilă însăşi unitatea Marii Britanii şi că statele rămase în UE vor trebui să dea dovadă de solidaritate.

Nici fostul premier Adrian Năstase nu vede un viitor prea strălucit pentru ţările rămase în construcţia europeană. Adrian Năstase consideră că „vor urma cereri de referendumuri în Europa cu posibile efecte teritoriale” și că „vor fi efecte economice și valutare”.

Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat, vineri, că, în opinia sa, politicienii britanici încă negociază cu Uniunea Europeană un statut special, el spunând că, în acest moment, pericolul cel mai mare este disoluţia UE. În privinţa efectelor asupra României, Vasile Dîncu a spus că nu există un risc mare din punct de vedere economic.

Despre consecinţele ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană a vorbit şi Cătălin Predoiu.

„Lumea europeană a intrat într-o spirală incontrolabilă şi cu evoluţii greu de anticipat. Brexitul va provoca schimbarea întregii arhitecturi de relaţii europene şi posibil a statului britanic. Lira sterlină s-a prabuşit, din evaluarea companiilor britanice cotate la bursă s-au topit deja peste 100 de miliarde... La noi euroscepticii şi pro-esticii la vedere sau deghizaţi în naţionalişti exultă şi vor continua să scuture punţile de legatură cu vestul”, crede liderul PNL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri