Alegeri în UK | Theresa May pierde majoritatea, iar laburiștii obțin 30 de mandate în plus

Data actualizării: Data publicării:
UK General Election 2017 - Daily Sightings
FOTO: Gulliver/GettyImages

Britanicii au fost chemați joi să-și aleagă parlamentarii, în cadrul unui scrutin legislativ anticipat declanșat de premierul conservator Theresa May, care a dorit să aibă o majoritate parlamentară consolidată înainte de începerea negocierilor pentru Brexit. 

UK General Election 2017 - Daily Sightings
FOTO: Gulliver/GettyImages

ACTUALIZARE 09:56. Pe măsură ce sunt numărate voturile după alegerile din Marea Britanie devine tot mai clar că încercarea premierului Theresa May de a-şi consolida puterea a eşuat, analiştii financiari considerând că scrutinul are cel mai prost rezultat posibil, relatează MarketWatch.

Cele mai recente date parţiale arată 315 mandate câştigate de conservatori şi 261 de către laburişti, estimările BBC fiind că Partidul Conservator va obţine 318 mandate, sub numărul de 326 necesar pentru o majoritate şi cu mult sub cele peste 400 de locuri anticipate de sondaje acum o lună. Asta înseamnă că Marea Britanie va fi condusă de un Parlament fără o majoritarte clară, urmând să fie foarte dificil să aprobe legi.

ACTUALIZARE 8:30. Afrontul suferit de Theresa May joi la legislativele britanice riscă să schimbe datele pentru negocierile asupra Brexit, pe care șefa executivului le va aborda de pe o poziție puternic slăbită, dacă ea va rămâne în funcție până atunci, comentează AFP vineri.

ACTUALIZARE 7:50. Conservatorii britanici au obţinut în alegerile legislative de joi 301 mandate - cu zece mai puţin decât în fosta legislatură -, după numărarea voturilor în 624 de secţii de votare, laburiştii 256 - cu 30 mai multe -, liberal-democraţii 12 - cu cinci mai multe -, iar SNP 34 - cu 18 mai puţine, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 7:35. Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a considerat că prim-ministrul conservator Theresa May ar trebui să demisioneze după pierderile suferite de partidul său la alegerile parlamentare britanice de joi.

ACTUALIZARE 00.15. Primele exit-poll-uri sugerează că premierul Theresa May nu va obţine majoritatea absolută pentru care a convocat alegerile anticipate, dar conservatorii vor continua să fie cea mai mare formaţiune din Camera Comunelor.

Conservatorii ar urma să obţină 314 parlamentari, prin comparaţie cu cei 330 de parlamentari care au format o majoritate guvernamentală înainte de convocarea alegerilor anticipate de către Theresa May.

Deşi vor câştiga majoritatea, aceste rezultate reprezintă un mare eşec pentru premierul May, care voia să întărească poziţia conservatorilor şi să-şi consolideze mandatul pentru negocierile de Brexit.

În schimb, laburiştii lui Jeremy Corbyn vor câştiga 266 de locuri în Camera Comunelor, prin comparaţie cu cele 229 deţinute înainte de dizolvarea legislativului de către May.

Laburiştii au cele mai multe şanse să reprezintă o opoziţie puternică în timpul negocierilor de Brexit, având în vedere că-şi doresc rămânerea pe piaţa unică europeană a Regatului Unit.

Alte 34 de poziţii vor fi câştigate de naţionaliştii scoţieni ai lui Sturgeon, iar 14 poziţii vor merge spre liberal-democraţii lui Tim Farron.

Doar 12 parlamentari ar urma să-i separe pe conservatori de o majoritate absolută, care ar reduce la tăcere orice opoziţie şi ar da premierului un mandat extrem de puternic pentru negocierea unei ieşiri dure a Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite Sky News.

ACTUALIZARE 00.10. Toate secţiile de votare s-au închis joi noaptea la ora locală 22.00 (00.00 ora României), după ce britanicii au votat timp de 15 ore în alegerile anticipate convocate de premierul Theresa May pentru a-şi întări majoritatea parlamentară şi a elimina orice opoziţie înainte de începerea negocierilor pentru Brexit.

Primele exit-poll-uri sunt aşteptate la scurt timp după miezul nopţii, iar primele rezultate vor veni ca de obicei din circumscripţiile Houghton şi Sunderland South.

ACTUALIZARE.  Liderii principalelor trei partide din Parlamentul de la Londra au mers la urne la câteva ore de la deschiderea secţiilor de votare. Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a votat la Londra şi a apărut foarte jovial în faţa presei. În schimb, premierul Theresa May s-a mulţumit să le adreseze doar un salut jurnaliştilor, fără să facă vreo declaraţie. Poate şi pentru că în faţa secţiei se afla un om îmbrăcat în costumul lui Elmo - un personaj de desene animate. De asemenea, printre politicienii care au votat a fost şi premierul Scoţiei.

Vă mulţumesc tuturor pentru că aţi venit aici astăzi! De aceea suntem o democraţie, tocmai am votat! Sunt mândru de campania noastră. Vă mulţumesc foarte mult!”, a spus Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist.

Mă simt bine. Suntem concentraţi astăzi pentru a merge la vot. A vota SNP (n.red. - Partidul Naţional Scoţian) este singura cale de a asigura voci puternice pentru Scoţia”, a spus Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei.


Problemele de securitate s-au impus în centrul campaniei, în urma celor trei atentate revendicate de gruparea Statul Islamic, atentate care au lovit Marea Britanie în mai puțin de trei luni, în 22 martie și 3 iunie la Londra, precum și în 22 mai la Manchester.

Tocmai de aceea, miercuri, în ultima zi de campanie, Theresa May a încercat să readucă în atenție Brexitul.

Despre ce s-a discutat în ultima zi de campanie

În ultima zi a campaniei, șefa guvernului a participat la două reuniuni, una, în estul țării, cealaltă, în centrul Angliei. La primul eveniment, desfășurat la Norwich, ea a promis „un leadership puternic și stabil pentru a obține cel mai bun acord” pentru Marea Britanie la negocierile privind Brexitul, relatează Agerpres.

Întrebată dacă ar accepta un al doilea referendum privind independența Scoției, cerut de premierul acesteia, Nicola Sturgeon, Theresa May a răspuns că Partidul Conservator pe care-l conduce „este singurul care se opune altor referendumuri”, făcând astfel aluzie și la ideea pe care o dezaprobă privind un nou referendum pe tema Brexitului.

Liderul Partidului Laburist, Jeremy Corbyn, a avut, la rândul său, o zi-maraton, cu nu mai puțin de cinci evenimente de campanie în programul său, la Glasgow, în Scoția, apoi în suburbia orașului Liverpool, înainte de a ajunge seara la Londra.

El speră să concretizeze la urne buna dinamică pe care o cunoaște partidul său, care a depășit progresiv decalajul în sondaje față de conservatori. Astfel, distanța de peste 20 de puncte care separa cele două formațiuni atunci când Theresa May a convocat alegerile în aprilie s-a redus până la punctul în care, cu o zi înainte de scrutin, laburiștii le suflă în ceafă conservatorilor.

Laburiștii au insistat în toată campania electorală pe promisiuni sociale. „Această generație a fost păgubită de austeritatea provocată de criza bancară (din anul 2008). Manifestul nostru oferă ceva foarte diferit pentru viitor”, a spus Corbyn la un eveniment electoral desfășurat în Țara Galilor.

În acest duel la distanță, cei doi lideri și-au accentuat atacurile și în intervențiile lor de marți. Jeremy Corbyn a acuzat-o pe Theresa May că, pe vremea când era ministru de interne, a redus efectivele poliției și că acum menține securitatea în țară „cu bani puțini”, el promițând angajarea a 10.000 de noi polițiști și a 1.000 de agenți suplimentari pentru serviciile de informații.

La rândul ei, șefa guvernului de la Londra și-a înăsprit discursul și a declarat că ar putea restrânge anumite drepturi fundamentale pentru a reduce libertatea de circulație pentru persoanele suspectate de activitate teroristă și pentru a facilita expulzarea lor de pe teritoriul britanic.

Mizele scrutinului pentru partidele politice

Analiștii spun că e foarte dificil să se estimeze repercusiunile atentatelor asupra rezultatului scrutinului din Marea Britanie. Eric Kaufmann, profesor de științe politice de la Universitatea din Londra, a explicat pentru AFP că aceste evenimente „au tendința să-i întărească pe alegători în convingerile lor”, chiar dacă Tories (conservatorii) sunt considerați având poziții „mai solide” în probleme de securitate.

Însă conservatorii aflați la putere sunt ținta a numeroase critici pentru că nu au putut împiedica aceste atacuri, în timp ce doi din trei atacatori erau cunoscuți serviciilor de securitate. Unul dintre ei chiar a apărut într-un documentar la postul național, în 2016.

Atentatele au împins pe planul doi Brexitul, subiect ce a dominat inițial campania. De fapt, tocmai în perspectiva negocierilor pentru ieșirea Marii Britanii din UE Theresa May a convocat aceste alegeri legislative anticipate, cu trei ani înainte de data prevăzută.

Ea speră să întărească majoritatea sa parlamentară și să aibă mâinile dezlegate în momentul demarării negocierilor cu Brexelles-ul asupra ieșirii din UE.

Conservatorii speră să recupereze maximul de voturi de la partidul eurofob Ukip, a treia forță politică a țării în 2015, însă în plin declin după plecarea carismaticului său lider Nigel Farage.

Naționaliștii scoțieni conduși de Nicola Sturgeon, care dețin 56 din cele 59 de mandate alocate Scoției în legislativul de la Londra, speră măcar să-și păstreze aceste poziții pentru a continua să promoveze ideea unui nou referendum pentru independență.

Iar Partidul Liberal-Democrat, ferm eurofil, speră să-și amelioreze scorul slab, de nouă deputați, dar nu a reușit să se impună cu discursul anti-Brexit în timpul campaniei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri