Bulgaria. Boiko Borisov revine la putere

Data actualizării: Data publicării:
boiko borisov GettyImages-160877973 1 1
Foto: GettyImages

Fostul premier bulgar Boiko Borisov, care a demisionat anul trecut, a revenit joi la putere, după ce executivul său a primit votul de încredere în Parlamentul Bulgariei, informează News.ro.

boiko borisov GettyImages-160877973 1 1
Foto: GettyImages

Revenirea fostului premier în fruntea guvernului intervine după lunile de instabilitate politică ce au urmat în Bulgaria după victoria preşedintelui socialist Rumen Radev şi după demisia guvernului Borisov.

Pentru Borisov, primirea votului de încredere a parlamentarilor bulgari a reprezentat o simplă formalitate, după ce formaţiunea conservatoare GERB a reuşit să câştige alegerile anticipate din martie şi a pus bazele unei coaliţii naţionaliste de guvernare cu Patrioţii Uniţi (UP).

Populiştii de la „Voinţa” au votat pentru noul executiv, în vreme ce socialiştii şi etnicii turci de la MRF au votat împotriva revenirii la putere a guvernului Borisov.

Boiko Borisov, care a devenit premier pentru a treia oară, a promis să construiască mai multe autostrăzăi şi să lupte împotriva contrabandei pentru a dezvolta economia Bulgaria.

De asemenea, acesta a susţinut că măsurile sale economice vor duce la creşterea cu 50% a salariului mediu pe economie în următorii patru ani. În schimb, executivul va păstra neschimbată valoarea de 10% a impozitului pe venit şi profit din Bulgaria.

„Vom iniţia politici şi vom aplica măsuri pentru a creşte veniturile tuturor oamenilor”, a declarat Borisov.

Noul premier a promis inclusiv să formeze o nouă instituţie care va lupta cu corupţia de la nivel înalt, dar analiştii rămân rezervaţi cu privire la dorinţa acestuia de a iniţia reforme la Sofia.

Cine e Boiko Borisov

Gardă de corp a fostului dictator comunist Todor Jivkov, Boiko Borisov (57 de ani) este considerat un rebel al politicii de la Sofia și a reuşit să-şi asigure o susţinere puternică atât în ţară, cât şi la nivel european, combinând o retorică populistă cu o obedienţă strictă faţă de Bruxelles.

Borisov a transformat de unul singur GERB în cel mai puternic partid politic de după căderea regimului comunist din Bulgaria.  Acesta a reuşit să conducă un guvern minoritar în perioada 2009-2013, fiind obligat să demisioneze în urma protestelor violente care au cuprins Bulgaria în urmă cu patru luni.

Boiko Borisov a demisionat pentru a doua oară în noiembrie 2016, după victoria înregistrată în alegerile prezidenţiale de socialistul Rumen Radev.

Fiu de poliţist, Boiko Borisov a intrat în viaţa profesională ca pompier. Deţinător al centurii negre la karate, el a predat la un club al Ministerului de Interne. La căderea comunismului, în 1990, Boiko Borisov şi-a înfiinţat propria companie, Ippon, specializată iniţial în comerţ cu textile, apoi în servicii de pază. A asigurat astfel securitatea fostului dictator comunist Todor Jivkov, după demiterea sa, apoi pe cea a fostului rege Simeon al II-lea de Saxa-Coburg-Gotha, la revenirea acestuia în Bulgaria, în 1996, după 50 de ani de exil.

„Am avut şansa unică de a-i asculta, într-un mediu informal, atât pe numărul unu al comunismului, cât şi pe antipodul său, fostul monarh. Ceea ce am auzit de la ei m-a ajutat să înţeleg istoria, mecanismele puterii în cadrul economiei şi politicii mondiale”, mărturisea la un moment dat Borisov.

Prezent continuu la locul crimelor sau accidentelor, blamând ineficienţa justiţiei, el şi-a asigurat o mare popularitate, mulţi cetăţeni văzând în el „mâna forte” în faţa criminalităţii.

După ce a fost ales primar al Sofiei, în 2005, performanţa sa a fost mai puţin convingătoare, nereuşind să rezolve, de pildă, problema tratării deşeurilor.

A înființat în decembrie 2006 partidul Cetăţenii pentru o Dezvoltare Europeană a Bulgariei (GERB, de centru-dreapta), bucurâdu-se de sprijin din partea primarilor din ţară. Graţie carismei sale, Boiko Borisov pătrunde pe scena politică și încredinţează conducerea operaţională a GERB fostului său om de încredere la Ministerul de Interne, Ţvetan Ţvetanov. În iulie 2009, GERB câştigă alegerile legislative din Bulgaria, iar Borisov devine premier.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri