Bulgaria denunță încălcări ale spațiului aerian de către avioane rusești

Data publicării:
Avioane rusesti Su-27 Rusia aviatie - Guliver GettyImages

FOTO: Gulliver/GettyImages

Nencev a declarat pentru postul bulgar Nova TV că aeronave militare ruse au pătruns în ultima lună de patru ori în „aria de responsabilitate a Bulgariei” din spaţiul aerian al NATO.

Avioanele ruse aveau oprite transponderele - dispozitive de comunicare care permit, alături de radare, localizarea unei aeronave, mai ales într-un spaţiu aerian aglomerat -, a subliniat ministrul.

„Este foarte îngrijorător, aşa că luăm măsuri preventive”, a spus Nemcev. Orice intrare neautorizată în spaţiul aerian declanşează trimiterea unor avioane bulgare de vânătoare, a adăugat el.

Avioane ruse de linie au încălcat spaţiul aerian de şase ori în ultima lună, a mai precizat Nencev.

Bulgaria a cerut explicaţii Moscovei cu privire la aceste încălcări.

Ministerul rus al Apărării, contactat de Reuters, nu a fost în măsură să comenteze imediat cu privire la aceste acuzaţii.

Sofia a refuzat, în septembrie, să acorde acces unor zboruri ruse - despre care Moscova afirma că transportă ajutoare - către Siria şi afirma că are îndoieli serioase cu privire la încărcătura de la bordul aeronavelor.

Bulgaria, o fostă ţară comunistă şi totodată un fost aliat loial Moscovei, este aproape integral dependentă de livrări energetice ruse, iar mulţi bulgari au un sentiment de afinitate profundă cu marele lor vecin de peste Marea Neagră, precizează Reuters.

Ministrul bulgar de externe se află zilele acestea la Washington, unde discută și despre securitatea regională.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri