Premierul Bulgariei pleacă. Preşedintele ales - prorus

Data actualizării: Data publicării:
rumen radev candidat PS bulgaria novinite

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a anunţat duminică seară că va demisiona săptămâna viitoare de la conducerea executivului, după ce candidata formaţiunii de guvernământ, Ţeţka Ţaceva, a pierdut al doilea tur al scrutinului prezidenţial în faţa rivalului socialist, perceput ca prorus, Rumen Radev, transmite Novinite.

rumen radev candidat PS bulgaria novinite

Rumen Radev (foto) a reuşit să obţină între 58-60% dintre voturile exprimate, potrivit datelor din exit poll-uri. Fost şef al Aviaţiei Militare bulgare, Rumen Radev este perceput ca un politician prorus, de altfel una din direcţiile promise ale mandatului său fiind aproperea Sofiei de Moscova.

La rândul său, Borisov promisese anterior că se va retrage de la conducerea executivului dacă preşedinta legislativului, Teţva Ţaceva va pierde primul tur al scrutinului prezindenţial din Bulgaria. Însă, premierul şi-a retras declaraţia în urmă cu două săptămâni şi a precizat că va demisiona doar după al doilea tur.

Boiko Borisov l-a felicitat pentru victorie pe fostul comandat aerian Rumen Radev.

”Potrivit rezultatelor este clar că actuala coaliţie de guvernare nu mai are o majoritate şi nici nu poate să treacă bugetul”, a declarat premierul Borisov.

Liderul bulgar a dat vina pentru eşec inclusiv pe partenerii de coaliţie de la Blocul Reformist şi de la Frontul Patriotic.

Borisov este din ce în ce mai nepopular în rândul alegătorilor bulgari, nemulţumiţi de condiţiile de viaţă în cea mai săracă naţiune din Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri