Business Club | Brexit-ul oferă oportunităţi Rusiei

Data publicării:
Conferinta anuala Vladimir Putin kremlin 7 -1

În urmă cu exact o săptămână, Vladimir Putin refuza să îşi dea cu părerea privind deznodământul referendumului din Marea Britanie, dar nu s-a ferit să arunce vorbe acide spre David Cameron.

„În ceea ce-l priveşte pe premierul Marii Britanii, dacă este această poblema a Brexit-ului, de ce organizeaza votul, de ce ar face asta? Ca să şantajeze Europa din nou sau ca să sperie pe cineva? Care este scopul, dacă el se opune?”, se întreba Vladimir Putin pe 17 iunie.

Dupa evenimentele din Ucraina, Marea Britanie a fost puterea europeană care a pus cele mai mari presiuni pe Rusia, iar David Cameron a cerut constant întărirea sancţiunilor împotriva Moscovei. Din acest punct de vedere, votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeana şi anunţul de retragere a lui David Cameron reprezintă victorii importante pentru Vladimir Putin. Mai ales că Londra a luptat în ultimii ani şi pentru uniunea energetică ce ar slăbi puterea Gazprom pe piaţa europeană. Brexit-ul a putea provoca şi o vulnerabilitate militară a Uniunii Europene, chiar dacă Marea Britanie va rămâne membru NATO.

„Regatul Unit este cea mai mare forţă militară din rândul aliaţilor europeni. Cred că o Europă fragmentată se va adauga incertitudinilor care deja există în jurul nostru”, spune Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, cu o zi înaintea referendumului în care britanicii au decis ieşirea din Uniunea Europeană.

Iar Marea Britanie este unul dintre susţinătorii întăririi flancului estic, un efort coordonat mai degrabă de Statele Unite decât de marile puteri europene. Pentru Vladimir Putin, o slăbire a Uniunii Europene în urma Brexitului ar avea şi avantaje ideologice. Rusia are interesul să pună construcţia europeană într-o lumină mai puţin bună, pentru a scădea interesul Moldovei, Ucrainei şi al Georgiei faţă de aderare. Şi nu trebuie uitat că evenimentele din Ucraina au pornit de la refuzul fostului şef de stat de la Kiev de a semna acordul de asociere cu Uniunea Europeană. În acelaşi timp o luptă ideologică se duce şi în interiorul Uniunii Europene.

Două mari partide radicale ale Europei au legături cu Moscova. În 2014, The Guardian scria că publicul televiziunii ruseşti de stat în limba engleză, Russia Today, a făcut cunoştinţă cu Nigel Farage înaintea publicului larg din Marea Britanie. Liderul UKIP era invitat frecvent la Russia Today. Farage a fost unul dintre marii susţinători ai ieşirii din Uniunea Europeană. O apropiere evidentă de Rusia are şi Marine Le Pen. Dar, cu toate că Moscova poate fi ajutată de euroscepticismul radicalilor europeni, Vladimir Putin s-ar putea folosi de Brexit pentru a construi o relaţie de prietenie cu Marea Britanie. Un astfel de plan ar funcţiona doar dacă liderii europeni ar ajunge să aibă o atitudine ostilă faţă de Londra, iar Moscova ar veni cu propunerea unui parteneriat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri