BUSINESS CLUB. Ucraina vrea să cumpere gaz românesc

Data publicării:
gazenaturale

Infrastructura există. Sistemele de conducte româneşti şi cele ucrainene sunt interconectate la Medieşu Aurit în județul Satu Mare.

Pe acolo ajunge gazul rusesc în România, dar tehnic conducta poate transporta gaze şi în flux invers, din România spre Ucraina.

Ar putea apărea însă o problemă de costuri. Ucraina cumpără acum gaze din Rusia mai ieftin decât le vinde România peste Prut. E o diferenţă de aproximativ 30 de dolari la mia de metri cubi, însă chiar dacă România ar cere Ucrainei acelasi preț oferit Republicii Moldova, totuşi s-ar putea să merite. La mijloc e siguranţa alimentării cu enegie.

Anul trecut, Rusia a tăiat gazul către Ucraina timp de aproximativ șase luni, iar Gazprom s-a „jucat” cu robinetele de mai multe ori în trecut.

Pentru Ucraina, importul de gaz românesc ar fi, mai degrabă, o mişcare strategică. S-ar mai elibera din laţul Gazprom, de la care lua, în trecut, 100% din gazele consumate. Deja strategia prinde formă: acum, Kievul importă direct din Rusia doar jumătate din gazul consumat. Cealaltă jumătate vine din Slovacia, Polonia și Ungaria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri