Canada renunță la vizele pentru bulgari

Data publicării:
viza visa waiver facebook

Premierul Justin Trudeau i-a promis ministrului de Interne de la Sofia, într-o convorbire telefonică, că Bulgaria va scăpa treptat de vizele pentru Canada de la 1 mai 2017. Într-o primă fază, cei care vor putea intra liber în ţara nord-americană vor fi cetăţenii bulgari care au viză de Statele Unite, cei care au mai intrat în Canada până acum şi oamenii de afaceri.

Vizele pentru toți bulgarii ar urma să fie ridicate total până la sfârşitul anului viitor, însă, termenul s-ar putea prelungi până la 1 mai 2018.

Cât despre România, premierul Dacian Cioloş a spus acum două săptămâni că a primit asigurări de la omologul său canadian că va veni cu o propunere în privinţa vizelor.

Românii şi bulgarii sunt singurii cetăţeni ai UE care nu pot intra liber pe teritoriul Canadei. 

În urmă cu trei luni, presa canadiană scria că Canada se pregătește de ridicarea vizelor pentru România și Bulgaria pentru a nu pune în pericol ratificarea acordului de liber-schimb UE-Canada, care ar aduce importante avantaje economice pentru ambele tabere. 

Un parlament național ar putea să refuze să ratifice acordul iar votul său ar avea efectul unui veto. România și Bulgaria au amenințat deja că vor bloca acordul dacă regimul vizelor nu va fi liberalizat. 

Acordul dintre Canada și blocul comunitar ar trebui semnat la sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unui summit la care este invitat și premierul Justin Trudeau.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri