Candidat la prezidenţialele din Franţa: Euro favorizează Germania

Data publicării:
euro bancnote teancuri bani crop

Euro ar putea să dispară peste 10 ani, dacă Parisul și Berlinul nu vor reuși să consolideze moneda unică, susţine Emmanuel Macron, candidat la alegerile prezidențiale din Franța. Acesta spune că actualul sistem monetar european favorizează Germania, în dauna statelor cu economii mai slabe, transmite Reuters citată de Agerpres.

Emmanuel Macron Visits Berlin
Foto: Gulliver/GettyImages

„Trebuie să recunoaștem cu toții că euro este incomplet și că nu poate supraviețui fără reforme majore”, a declarat Emmanuel Macron, fost ministru al Economiei în guvernul socialist din Franţa. „Euro nu a furnizat Europei o suveranitate internațională deplină în raport cu dolarul. Nu a furnizat Europei o convergență naturală între diferitele state membre”, a spus Macron într-un discurs la Universitatea Humboldt din Berlin.

Candidat independent la alegerile prezidenţiale care vor avea loc în această primăvară în Franţa, Emmanuel Macron spune că Franța trebuie să implementeze reforme pe piața muncii și să restructureze sistemul de educație, în timp ce Germania trebuie să accepte că mai multe investiții, în loc de austeritate, pot stimula creșterea economică în zona euro.

„Disfuncționalitatea monedei euro este un lucru bun pentru Germania”, a mai spus Macron care susţine că, dacă sistemul monedei unice nu va fi reformat, aceasta va dispărea peste 10 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri