Rezultat surprinzător în alegerile din Lituania

Data actualizării: Data publicării:
ramunas-karbauskis-71474118

Un partid care avea un singur reprezentant în parlamentul Lituaniei, Uniunea Țăranilor și Verzilor (LVZS), va ocupa cele mai multe locuri în noul legislativ, în urma alegerilor de duminică.

ramunas-karbauskis-71474118

Ramunas Karbauskis, liderul partidului LVSZ | FOTO: Delfi

Formațiunea de centru LVZS a depășit atât Uniunea Patriei (conservatoare), cât și Partidul Social-Democrat al premierului Algirdas Butkevicius.

Chiar dacă cifrele oficiale nu sunt încă definitive, este clar că LVSZ va ocupa peste 50 din cele 141 de fotolii parlamentare și va deveni formațiunea politică predominantă.

Partidul și-a revendicat deja victoria și a anunțat că va începe negocieri cu cele două formațiuni tradiționale - Uniunea Patriei și Partidul Social-Democrat - pentru formarea unei coaliții de guvernare.

„Guvernul nostru va fi transparent, responsabil, profesional și hotărât”, a promis Saulius Skvernelis, omul care a condus campania electorală a partidului și care acum este candidatul pentru postul de prim-ministru. Este pentru prima dată în ultimii 15 ani când șeful executivului nu va proveni din rândul celor două mari partide tradiționale - conservator și social-democrat, scrie Reuters.

Partidul câștigător este condus de un bogat om de afaceri, Ramunas Karbauskis, și chiar dacă a candidat și la alte scrutine anterioare, succesul său de acum se explică prin faptul că a promis un guvern de tehnocrați care să pună capăt emigrației masive de lituanieni care pleacă în alte țări UE în căutarea unei vieți mai bune. Oamenii sunt îngrijorați și resimt din plin o creștere economică lentă a țării, de 2-3 procente, spre deosebire de ceva ani în urmă, când acest indicator economic înregistra adevărate recorduri. Din cei 3,3 milioane de locuitori ai țării, câți erau în urmă cu zece ani, au mai rămas 2,9 milioane.

Karbauskis a promis un guvern care să se implice mai mult în economie și propune crearea unui monopol de stat pentru vânzările de alcool și a unei bănci de stat care să concureze cu cele comerciale. A promis, de asemenea, că partidul său nu va recunoaște uniunile homosexuale. În schimb, spune că în materie de politică externă trebuie să existe continuitate.

Experții spun însă că programul partidului este plin de contradicții și este greu de prevăzut care va fi calea pe care va merge noul guvern. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri