Catalonia anunță organizarea unui referendum pentru independența față de Spania

Data publicării:
Catalonia Separatists Elect Regional President
Foto: Gulliver/GetttyImages

Premierul separatist al Cataloniei, Carles Puigdemont, a anunțat vineri că va organiza la 1 octombrie un referendum privind independența regiunii din nord-estul Spaniei pe care o conduce, în pofida interdicției pronunțate de justiție, transmite Agerpres.

Catalonia Separatists Elect Regional President
Foto: Gulliver/GettyImages

Vreți să fie Catalonia un stat independent sub formă de republică?” — aceasta va fi întrebarea pusă catalanilor, a spus Puigdemont (foto), revendicând „dreptul la un referendum de autodeterminare”.

Puigdemont nu a semnat încă decretul de convocare a referendumului, interzis de Curtea Constituțională, și care va pune în conflict cu legea toate persoanele care vor participa la organizarea sa.

Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy a asigurat întotdeauna că această consultare interzisă nu va avea loc, lăsând să se înțeleagă că va lua măsuri preventive în acest sens.

„Atâta vreme cât voi fi șef al guvernului, aceasta nu se va întâmpla”, afirmase Rajoy la 27 mai.

Catalanii sunt divizați cu privire la independență: 44,3% îi sunt favorabili, iar 48,5% se opun, potrivit ultimului sondaj al unui institut guvernamental.

Dar ei doresc în majoritate — 73,6% — să poată să se pronunțe prin referendum. Această consultare este susținută dincolo de politicienii separatiști de organizații precum noul partid de stânga "Catalunya en Comu" al primarului Barcelonei, Ada Colau, de lideri de sindicate, șefi de întreprinderi și de clubul de fotbal FC Barcelona.

În 2014, regiunea a încălcat o primă interdicție și a organizat o consultare simbolică a catalanilor: 2,3 milioane de persoane — din 6 milioane de alegători potențiali — au participat atunci la referendum și 8 din 10 s-au pronunțat pentru secesiune.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri