Câteva minute care au însângerat Londra. Firul evenimentelor

Data actualizării: Data publicării:
Police Attend Incident At London Bridge
Foto: Guliver/GettyImages

La puţin timp după ora Londrei 22:00 (duminică, 0:00, ora României), telefonele sună la serviciile de securitate, iar martori anunţă că o camionetă zdrobeşte trecători pe London Bridge, în centrul capitalei britanice, scrie AFP, care prezintă firul celor câteva minute care au însângerat oraşul.

Police Attend Incident At London Bridge
Foto: Guliver/GettyImages

22:07 (0:07, ora României). Serviciul de ambulanţă al Londrei primeşte un prim telefon în legătură cu o urgenţă pe London Bridge, un pod uriaş din centrul oraşului care leagă inima financiară a City, la nord de Tamisa, de cartierul animat Borough Market.

22:08. Poliţia este alertată telefonic, la rândul ei. O maşină a răsturnat pietoni pe London Bridge şi îşi continuă drumul către sudul Tamisei. O jurnalistă de la BBC prezentă la faţa locului va da asigurări după aceea că maşina avea 80 de kilometri la oră.

Martori se precipită să ajute o jumătate de duzină de oameni loviţi de camioneta albă, inclusiv o femeie, aruncată în sus de forţa impactului. Panica îi cuprinde pe pietonii din jur, mulţi în această sâmbătă seara a finalei Ligii Campionilor.

Camioneta nebună sfârşeşte încastrată în împrejmuirea Catedralei Southwark, pe malul de sud al Tamisei, nu departe de pubul The Barrowboy & Banker. Cei trei pasageri din camionetă, înarmaţi cu cuţite, se precipită în barurile din jur şi înjunghie la întâmplare petrecăreţi, trecători şi comercianţi. Ei poartă veste cu ceea ce par a fi centuri explozive, care se vor dovedii false, pentru a panica şi mai mult mulţimea.

22:10. Primii poliţişti sosesc la faţa locului, potrivit primarului Londrei Sadiq Khan.

Câteva minute mai târziu, la ora locală 22:14, medici ajung la faţa locului pentru a ajuta victimele.

La 22:16, poliţia înarmată îi ucide prin împuşcare pe cei trei atacatori, în exteriorul Wheatsheaf, un pub din secolul al XIX-lea, la colţ cu piaţa Borough.

23:30 (duminică, 1:30, ora României). Poliţia transporturilor britanice anunţă „numeroase victime”.

23:46. Poliţia difuzează un mesaj de urgenţă prin care le cere londonezilor să se pună la adăpost, să-şi pună mobilele în modul silenţios şi să sune la poliţie în caz de nevoie - dar doar dacă apelantul nu se pune în pericol.

Este pentru prima oară când autorităţile difuzează acest tip de mesaj, a cărui introducere a fost prevăzută după atentatele de la Paris din noiembrie 2015.

0:25 (2.:35, ora României). Poliţia din Londra cataloghează drept „atacuri teroriste” evenimentele de sâmbătă noaptea.

0:38. Premierul Theresa May condamnă „un eveniment oribil” şi dă asigurări cu privire la solidaritatea autorităţilor cu victimele.

4:00 (6:00, ora României). Şeful poliţiei antiteroriste Mark Rowley anunţă că şase persoane au fost ucise - bilanţul va creşte la şapte morţi duminică dimineaţa - în atac şi că trei atacatori au fost împuşcaţi. El a precizat că un membru al poliţiei britanice a transporturilor a fost înjunghiat în faţă şi se află printre răniţi - aproape 50 de persoane potrivit ultimului bilanţ al serviciilor de ambulanţă.

10:30 (12:30, ora României). la finalul unei reuniuni a celulei de criză Cobra, Theresa May subliniază că ţara sa fost „victima încă o dată a unui atentat terorist”, denunţă „ideologia răufăctoare a extremismului islamist” şi aduce un omagiu „marelui curaj şi reacţiei rapide” a forţelor de poliţie.

Ea adaugă că alegerile legislative de la 8 iunie sunt menţinute şi că această campanie electorală, suspendată duminică, timp de o zi, de către principalele partide britanice, Partidul ei Conservator şi Particul Laburist, va fi reluată luni.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri