Cazul celor 71 de refugiați care s-au sufocat în camionul morții. Cum s-a prezentat la proces liderul "călăuzelor"

Data publicării:
camion austria

Călăuzele care au ignorat stigătele de ajutor ale celor 71 de refugiați descoperiți sufocați într-un camion abandonat pe o autostradă din Austria au avut prima audiere la procesul în care sunt acuzați de crimă, scrie Reuters.

Patru bărbați, un afgan și trei bulgari, sunt puși sub acuzare pentru moartea violentă a celor 71 de migranți, printre care se numărau și mai mulți copii. Alte 7 persoane sunt acuzate că le-au cerut bani refugiaților pentru a-i trece ilegal granițele spre Europa.

Bărbatul afgan, Lahoo Samsooryamal, liderul grupului de călăuze, a zâmbit presei la intrarea în sala de judecată, ținând în mâini un dosar pe care scria cu litere mari "Allahu Akbar".

Cele 71 de victime au murit din cauza lipsei de aer, a aglomerației din camionul în care fuseseră înghesuiți și în care nu se puteau mișca deloc, și a căldurii insuportabile. Înainte de a muri, ei au strigat după ajutor și au bătut puternic în ușa camionului, la doar 30 de minute de la plecarea camionului, se arată în referatul poliției.

Șoferul camionului și-a informat de mai multe ori șeful despre țipetele refugiaților, însă acesta i-a ordonat să nu oprească autovehiculul sau să deschidă ușile.

"Acuzații erau conștienți că oamenii din camion țipau și băteau în uși deoarece nu puteau să respire. Și erau conștienți că în interior se aflau și copii", a spus procurorul în fața judecătorului.

Bărbatul de naționalitate afgană i-a spus unui complice la telefon că "își dorește ca migranții să moară" și, când se va întâmpla asta, cadavrele lor să fie abadonate pe marginea drumului.

Victimele au murit la 3 ore de când au fost închise în camion, iar autovehiculul a fost abadonat pe marginea autostrăzii din Austria.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri