Ce șanse are fostul lider catalan să obțină azil în Belgia

Data publicării:
carles puigdemont catalonia
Foto: Gulliver/GettyImages

Fostul lider catalan, Carlea Puigdemont, s-ar putea să-și fi făcut calculele greșit în momentul în care a decis să meargă în Belgia pentru a se pune la adăpost de riposta guvernului de la Madrid după ce a declarat independența unilaterală a Cataloniei.

Aftermath Of The Catalonian Independence Referendum
Foto: Gulliver/GettyImages

Posibilitatea ca fostul lider catalan Carles Puigdemont să obțină azil în Belgia și inclusiv în Uniunea Europeană este "destul de mică", deoarece faptul că el este judecat în Spania "nu este suficient pentru a dovedi că drepturile sale îi sunt încălcate", a declarat sâmbătă Stefan Kok, lector la Universitatea din Leiden (Olanda), informează EFE, preluată de Agerpres.

"Belgia ar trebui pur și simplu să-l deporteze, dacă Spania cere acest lucru. Cel mai probabil, Puigdemont va fi doar pus sub acuzare și acest lucru nu este suficient pentru a demonstra că drepturile omului în cazul său sunt încălcate", a explicat expertul în drept european la televiziunea olandeză NOS.

În tribunalele belgiene, politicianul catalan va trebui să demonstreze cu documente credibile că, în ceea ce-l privește, drepturile îi sunt puse în pericol în cazul în care va fi deportat în Spania, a adăugat el. În acest sens, dacă Belgia decide să pună în aplicare ordinul de deportare, "singura opțiune care îi rămâne politicianului catalan este să se adreseze Curții Europene a Drepturilor Omului", a continuat acesta.

Articolul 6 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la care a aderat și Spania, stabilește că orice persoană are dreptul la un proces corect.

"Dacă judecătorul dintr-o anumită țară emite un mandat de arestare, celelalte state membre ale UE trebuie să-l predea pe suspect țării" care a adresat solicitarea, a declarat pentru NOS Pim Geelhoed, profesor de drept penal al UE la Universitatea din Groningen.

Dacă Puigdemont ar fi ales o țară care nu este membră a Uniunii Europeană, atunci ar fi avut mai multe șanse să obțină azil deoarece, aflându-se în afara Convenției Europene privind Extrădarea, acordurile existente nu obligă aceste țări să predea persoanele suspecte de delicte politice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri