Jurnalista care a cauzat alegeri anticipate în Malta, ucisă de explozia unei bombe

Data actualizării: Data publicării:
jurnalista ucisa malta Daphne Caruana Galizia
Foto: timesofmalta.com

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, aflată la originea unor acuzații de corupție care au provocat alegeri anticipate în țara sa în luna iunie, a fost ucisă luni în explozia unei bombe care fusese plasată sub mașina ei, relatează AFP și Reuters citate de Agerpres.

jurnalista ucisa malta Daphne Caruana Galizia
Foto: timesofmalta.com

Luni, în jurul orei locale 15:00, o explozie puternică a distrus mașina în care se afla Caruana Galizia, în apropiere de casa ei, caroseria arsă a vehiculului fiind aruncată de suflu pe un câmp din vecinătate.

În cursul unei conferințe de presă, premierul Joseph Muscat, al cărui anturaj apropiat a fost ținta unor atacuri violente lansate de Caruana Galizia, a denunțat un act „barbar” și a ordonat forțelor de ordine să-și concentreze toate resursele pentru ca autorii atacului să fie aduși în fața justiției.

„Ceea ce s-a petrecut astăzi este inacceptabil din mai multe puncte de vedere. Astăzi este o zi neagră pentru democrația și libertatea noastră de expresie. Nu voi avea liniște până când nu se va face dreptate”, a declarat el.

8277500131f515ef11b98cfff02362351a4995cc-1508161906-59e4b972-620x348
Foto: timesofmalta.com

În vârstă de 53 de ani, Caruana Galizia a lucrat ca publicist la mai multe instituții media din Malta, dar era cunoscută mai ales pentru blogul în care a denunțat mai multe cazuri de corupție. 

La începutul lunii iunie, Partidul Muncii condus de Joseph Muscat, la putere din 2013, a obținut victoria în alegerile legislative anticipate convocate în urma unei serii de scandaluri în care au fost implicați apropiați ai acestuia și în dezvăluirea cărora Caruana Galizia a avut un rol central.

Ministrul Energiei, șeful de cabinet al lui Muscat și chiar soția premierului au fost suspectați că dețin conturi off-shore dezvăluite în scandalul Panama Papers.

Muscat a dezmințit categoric acuzațiile și a promis că va demisiona dacă acestea vor fi dovedite.

În primăvară, revista Politico o clasa pe Caruana Galizia printre cele „28 de personalități care fac să se miște Europa”, descriind-o drept „un WikiLeaks întreg într-o singură femeie, în cruciadă împotriva lipsei de transparență și a corupției în Malta”.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri