Cinci militari ucraineni ucişi de separaștii proruși din estul țării

Data publicării:
ucraina

Cinci militari ucraineni au fost ucişi joi, în confruntări cu rebeli separatişti proruşi, în regiunea Lugansk, în estul Ucrainei, a anunţat vineri o sursă oficială la Kiev, relatează AFP, citată de News.ro.

Este vorba despre cele mai importante pierderi înregistrate într-o singură zi de către forţele ucrainene de la noul armistiţiu, intrat în vigoare în august.

Aceste confruntări au avut loc în apropiere de satul Krimskoe, la aproximativ 40 de kilometri nord de Lugansk, capitala” uneia dintre cele două regiuni separatiste care nu se află sub controlul Kievului, le-a spus unor jurnalişti secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate şi Apărare, Oleksandr Turcinov.

De asemenea, Turcinov a acuzat Rusia că şi-a sporit (recent) contingentul militar în teritoriile ocupate”, o formulă prin care Kieul desemnează cele două republici” autoproclamate în Lugansk şi Doneţk.

Observatorii Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au apreciat, la rândul lor, că nivelul violenţei a crescut” şi că au înregistrat săptămâna trecută numărul de încălcări ale armistiţiului cel mai ridicat, într-o singură săptămână, de la jumătatea lui iunie” până în prezent.

OSCE notează totodată că prevalează calmul” la Lugansk, cu o prezenţă armată redusă”, după mai multe zile de criză în sânul autorităţilor locale.

Conducătorul acestei republici” autoproclamate, Igor Plotniţki, a denunţat miercuri o tentativă de lovitură de stat” urzită de fostul său ministru” de Interne Igor Kornet.

Aflat într-o vizită la Bruxelles, Petro Poroşenko a discutat cu cancelarul german Angela Merkel despre „evoluţia periculoasă a situaţiei în Donbas (regiunea din care fac parte regiunile Doneţk şi Lugansk)”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei ucrainene.

Ucraina este devastată din aprilie 2014 de un conflict armat între forţele guvernamentale şi separatişti ruşi, soldat cu peste 10.000 de morţi.

Kievul şi Occidentul acuză Rusia că-i susţine militar pe rebeli, ceea ce Moscova dezminte.

Acorduri de pace semnate la Minsk în 2015 au condus la instaurarea mai multor armistiţii, care au condus în mare parte la o încetare a violenţelor.

Însă partea politică a acordurilor de la Minsk nu a fost nicioată pusă în aplicare. Beligeranţii se acuzăă reciproc de acest eşec.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri