Cine sunt tinerii care l-au învins pe Viktor Orban

Dan Stancu Data actualizării: Data publicării:
Viktor Orban Visits CSU Gathering
BAD STAFFELSTEIN, GERMANY - SEPTEMBER 23: Viktor Orban, Prime Minister of Hungary, speaks to the media at a meeting of the CSU Bavarian Christian Democrats parliamentary faction at Kloster Banz on September 23, 2015 in Bad Staffelstein, Germany. Governor of Bavaria and CSU head Horst Seehofer invited Orban to participate in today's discussion in which refugee policy and immigration will be prominent. Orban has pursued a rigid course against migrants and refugees seeking to enter Hungary by building a fence along the country's border to Serbia. Orban will travel to Brussels for an EU summit on refugee policy later today. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

O mișcare civică formată din aproximativ 150 de tineri a reușit să provoace prima înfrângere a premierului Ungariei, Viktor Orban, de la revenirea sa la putere, în 2010. La presiunile activiștilor Momentum, Budapesta și-a retras, săptămâna aceasta, candidatura pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Vară din anul 2024. Ideea era susținută de Orban și de partidul său, FIDESZ.

andras_bun
Andras Fekete-Gyor / FOTO: Facebook

După ce petiția Momentum pentru organizarea unui referendum împotriva organizării Jocurilor Olimpice la Budapesta – inițiativă considerată prea costisitoare - a adunat peste 200.000 de semnături, primarul capitalei Ungariei a anunțat că „va cere oficial consiliului municipal să retragă candidatura, de comun acord cu guvernul”.

Nicio grupare de opoziție nu mai reușise să îl înfrunte cu succes pe Viktor Orban în ultimii 6-7 ani, iar analiștii politici apreciază că tinerii din Momentum au șanse reale să intre în parlament în urma alegerilor din 2018. Conducerea mișcării civice a anunțat deja că are planuri pentru transformarea în partid politic și intrarea în cursa electorală.

Liderul și revoluția

Liderul Momentum este Andras Fekete-Gyor, care absolvit Dreptul la Eötvös Loránd University, unde a studiat și Orban.

Andras Fekete-Gyor este născut în 1989, anul în care Ungaria scăpa de comunism și avea doar trei luni când actualul premier cerea public retragerea trupelor sovietice din țara sa.

M-aș fi alăturat FIDESZ atunci și, după câțiva ani, aș fi părăsit partidul”, spune Fekete-Gyor, într-un interviu pentru Reuters, nemulțumit de „democrația iliberală” provovată de Viktor Orban.

Credem că schimbarea de regim (din 1989, n.r.) a fost un eșec, în cele din urmă. Așa că nu este o întâmplare faptul că trăim într-un stat iliberal din care oamenii vor să plece. Noi am vrea să dăm startul unei noi ere. Nu suntem de drepta sau de stânga...avem convingeri puternice în privința politicilor guvernamentale și vom începe cu cea privind serviciile medicale”, adaugă liderul Momentum.

Organizarea, cheia succesului

Cu 60.000 de dolari adunați prin crowdfunding și 1.800 de voluntari, Momentum a reușit să împiedice organizarea Jocurilor Olimpice în Budapesta și analiștii politici le dau șanse la alegerile legislative de anul viitor.

momentum

Cine trebuie să se teamă de Momentum? Dacă nu FIDESZ încă, măcar partidele de opoziție, prea slabe pentru a-i pune probleme premierului Viktor Orban, spune Attila Juhasz, analist la think-tank-ul Political Capital, adăugând că totul depinde de cum vor reuși tinerii să își organizeze partidul.

Unele formațiuni de stânga i-au ajutat să strângă semnăturile necesare pentru referendumul privind Jocurile Olimpice, dar conducerea Moementum a anunțat deja că nu vrea să intre într-o coaliție de opoziție.

Aș fi mulțumită dacă am intra în parlament. Acesta este scopul nostru, vrem să fim un partid de opoziție puternic”, afirmă Anna Orosz, un alt lider al mișcării.

Momentum a atras deja atenția oficialilor guvernamentali. Purtătorul de cuvânt al Executivului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a declarat că mișcarea a fost creată în scopuri politice și că referendumul privind Olimpiada de Vară a divizat țara. Organizațiile finanțate de miliardarul George Soros nu ar trebui să acționeze ca formațiuni politice de opoziție, a adăugat Kovacs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri