Ciocniri între protestatari și poliție la Chișinău

Data publicării:
protest chisinau moldova 4 octombrie agerpres 8032186

Înarmaţi cu steaguri şi bannere, oamenii au vrut să intre în clădirea legislativului moldovean unde se aflau reprezentanţii partidelor apropiate de Moscova. Aceştia convocaseră încă de ieri o adunare a Parlamentului prin care să se decidă demiterea preşedintelui ţării. Manifestanţii proeuropeni denunţă corupţia întregii clase politice. În plus, ei reclamă şi faptul că ancheta privind dispariţia unui miliard de dolari din băncile moldoveneşti nu a ajuns încă la final, deşi a început încă din primăvară.

Oameni veniți din întreaga țară și cei care au stat aproape o lună în corturile instalate în Piața Marii Adunări Naționale au scandat lozinci antiguvernamentale, au fluturat steaguri, crizanteme albe și le-au cerut autorităților să găsească banii furați din sistemul bancar.

În cursul acțiunii de protest au rostit discursuri mai mulți lideri de opinie, care i-au îndemnat pe protestatari la nesupunere civică, grevă și neachitarea taxelor către stat. Tot ei au anunțat că vor crea o gardă populară, dar și grupuri de inițiativă în toată țara pentru colectarea semnăturilor necesare pentru inițierea unui referendum ce ar permite modificarea procedurii de alegere a președintelui țării, potrivit Agerpres.

'Țara este în criză totală economică, politică, morală. Este pentru prima dată de la declararea independenței când, până în luna octombrie, parlamentul nu s-a putut convoca în ședință plenară”, a declarat analistul politic Igor Boțan.

Protestatarii au reiterat revendicările votate la manifestațiile anterioare, printre care demisia conducerii țării, dar și a șefilor instituțiilor de stat, inclusiv Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție.

Protestul de astăzi vine după ce, ieri, susţinătoriii partidelor proruse au blocat cel mai mare bulevard din Chişinău

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri