Climă: Fără o declarație comună UE-China din cauza unui diferend comercial

Data publicării:
summit ue-china
Foto: Consiliul UE

China și Uniunea Europeană nu au reușit, vineri, la Bruxelles, să dea publicității o declarație comună privind schimbările climatice, din cauza divergențelor persistente legate de chestiunile comerciale, a declarat o sursă europeană, citată de AFP.

summit ue-china
Foto: Consiliul UE

"UE și China nu au semnat o declarație scrisă în domeniul climatului din cauza divergențelor asupra 'statutului de economie de piață' al Chinei", a explicat această sursă, relatează Agerpres.

"UE și China sunt de acord cu totul, cu excepția chestiunii comerțului, însă diferențele sunt pe cale să se aplaneze", a precizat la rândul său purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas.

Europenii, ca și americanii, refuză să acorde Beijingului statutul de economie de piață, pe care îl acuză de dumping în anumite sectoare, în special în industria oțelului.

A doua putere economică la nivel mondial, China este de părere că are dreptul la acest tratament care i-ar fi mai favorabil decât cel rezervat în prezent. De altfel, în primăvară, a depus un recurs la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru a protesta față de atitudinea europenilor.

"În ceea ce privește problemele legate de excedentele din industria oțelului și comerț, suntem pe punctul de a ne apropia pozițiile, dar deocamdată nu am ajuns la acest lucru", a recunoscut președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în cursul unei conferințe de presă, amânată cu câteva ore de contenciosul comercial.

În momentul în care China a aderat la OMC în 2001, s-a menționat că restul țărilor membre ale organizației pot să o considere timp de 15 ani drept o economie închisă, ceea ce le-a permis partenerilor săi să beneficieze de a anumită marjă de manevră privind taxele vamale asupra exporturilor, în caz de dumping. Această perioadă s-a încheiat în decembrie 2016, dar UE și Statele Unite au decis să păstreze reguli severe care le protejează împotriva produselor chinezești la preț redus ce le inundă piețele.

China consideră că refuzul de a i se acord statutul de economie de piață este un exemplu de "protecționism mascat".

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri