Coaliția proeuropeană de la Chișinău, în prag de destrămare. Democrații fac front comun cu socialiștii și comuniștii

Data publicării:
andrian candu - fb

FOTO: Facebook Andrian Candu

Andrian Candu a spus că Partidul Democrat încă nu a luat o decizie de a susține sau nu moțiunea de cenzură înaintată joi de socialiști, decizia urmând să fie luată săptămâna viitoare. Până atunci, însă, democrații au inițiat un proiect de lege care în mod clar blochează demersurile colegului lor de alianță, premierul Valeriu Streleț.

Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege prin care ar trece Centrul Național Anticorupție (echivalentul DNA-ului din România) din subordinea Guvernului în cea a Parlamentului. Proiectul este semnat de un grup de deputați ai Partidului Democrat, formațiune care face parte din coaliția de guvernare proeuropeană. Gestul ar putea părea un nou pas către destrămarea coaliției, așa cum preconizează unii analiști, după arestarea fostului premier Vlad Filat. Proiectul a primit voturile a 65 de deputați din PSRM, PCRM și PD, ceea ce ar putea constitui o nouă majoritate în Parlament.

Prin această mișcare, premierul Valeriu Streleț nu ar mai putea cere demiterea șefului CNA, solicitare pe care a formulat-o după arestarea fostului premier Vlad Filat.

Proiectul prevede pe lângă alegerea și destituirea de către Parlament și limitarea mandatului directorului la cinci ani, acesta să nu fi ocupat funcții politice în ultimii doi ani.

„Când am venit cu argumentare ca să demitem directorul CNA de către Parlament ni s-a spus că nu depinde de Parlament, dar de Guvern. De aceea am votat”, a explicat deputatul PSRM Igor Dodon.

Democrații lui Marian Lupu au invocat în nota explicativă că documentul a fost elaborat „în scopul implementării standardelor internaționale anticorupție ce țin de independența structurii specializate anticorupție”.

Potrivit președintelui Parlamentului, democratul Andrian Candu, prin acest proiect s-a revenit la situația din 2012, iar următorul pas ar fi comasarea CNA cu CNI (Comisia Națională de Integritate – n.r.). „Acordul de asociere cu UE și angajamentele externe și interne prevăd asta. La ora actuală CNA și PG (Parchetul General – n.r.) sunt în instrumentarea unor dosare importante de luptă contra corupției, iar noi trebuie să întărim. Legea a fost ciopârțită de o coaliție ad-hoc între PLDM și PCRM. Azi am revenit la situația din 2012 care era prescrisă, expertizată de toate structurile europene”, a declarat acesta.

De ce acum acest proiect de lege? Andrian Candu a explicat: „Astăzi este prima zi de lucru efectiv în sesiunea de iarnă. Nu are nici o legătură cererea primului ministru”.

Actualul șef al CNA poate însă să fie demis de către președinte, potrivit prevederilor anterioare, asta deoarece documentul urmează să fie promulgat de președinte, care are și împuternicirea de a-l demite șeful CNA.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Valeriu Streleț a inițiat procedura de demitere a șefului Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru. Șeful Executivului a anunțat că a expediat deja un demers în acest sens președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri