Comisia Europeană cere Guvernului explicații privind modificarea legilor justiţiei din România

Data actualizării: Data publicării:
EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto: Guliver/GettyImages

Comisia Europeană a cerut Guvernului român să detalieze modificările propuse la legile justiţiei, exprimându-şi îngrijorarea că ar putea fi un pas înapoi în lupta împotriva corupţiei, scrie agenția Reuters, citată de News.ro.

EC Berlaymont Headquarters Unveiled In Brussels
Foto: Guliver/GettyImages

"Solicităm autorităţilor române proiectul de lege şi explicaţi suplimentare. Ireversibilitatea progreselor înregistrate de România în lupta împotriva corupţiei în ultimii zece ani este esenţială pentru Comisie", arată Comisia Europeană într-o declaraţie transmisă joi.

Reuters scrie că România este considerată unul dintre cele mai corupte state ale Uniunii Europne, iar Bruxelles-ul supraveghează atent sistemul de justiţie.

Și preşedintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre aceste preocupări în cursul vizitei oficiale făcute joi la Bucureşti.

"Am discutat cu preşedintele şi premierul despre proiectul de reformă a sistemului de justiţie, care nu este în concordanţă cu lupta împotriva corupţiei. Amândoi mi-au promis că-şi vor continua angajamentul de a duce mai departe lupta împotriva corupţiei", a declarat Macron la recepţia de la ambasada franceză.

Citiți și:  Macron avertizează: Proiectul de reformă a justiţiei „nu este coerent cu voinţa de luptă împotriva corupţiei"

Liderul Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat, joi, că măsurile anunţate au fost doar principii şi că criticii s-au grăbit să reacționeze. "Este doar începutul unui proces care nu va fi simplu", a declarat Dragnea.

Unul dintre critici a fost preşedintele Klaus Iohannis, care a declarat că dacă măsurile sunt aprobate, acestea vor pune eforturile de reformă înapoi cu un deceniu, notează Reuters.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri